"Türkçe öz vatanında yetim kalıyor"

TEKİRDAĞ (İHA) - Çorlu Cumhuriyet Okurları (CUMOK) ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çorlu Şubesi tarafından ortaklaşa olarak "Dil ve Yanlışlar Konferansı" düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak eğitimci - yazar Neşe Doster ile ekonomist Selim Somçağ katıldı.
Yeni öğretim yılının başlaması ve "26 Eylül Dil Bayramı" nedeniyle "Dil ve Yanlışlar" konulu konferans düzenlendiğini belirten ADD Çorlu Şube Başkanı Nevin Akay bu zamana kadar süren etkinliklerinin bundan sonra da devam edeceğini söyledi. Harf devriminden günümüzde yapılan yanlışlara kadar pek çok konuda sayılar ve örneklerle açıklamada bulunan eğitimci - yazar Neşe Doster toplantıyı sorunları dert edinen ve güçlerini birleştirmek için bir araya gelen insanların buluşma, dertleşme yeri olarak niteledi. Türk diline emek ve gönül verenler ile kendilerine bu bilinci aşılayanları saygı ve sonsuz duygular ile anıyorum diyen Doster, "Ortak paydamız Cumhuriyet, ortak paydamız laiklik, çağdaşlık ve aklı olan herkesin duyarlılığı bizim ortak noktamız. Bu tür toplantılarda elini taşın altına, sorunların üzerine koyan yeni arkadaşlar, yeni dostlar ediniyorum. Bu yüzden bu toplantılara koşarak geliyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Eğitim, tarih ve dil konularında konuşan Doster, "Önümüzde yoktan var edilen bir Cumhuriyet var, ama bununla beraber ulusal, onursal, evrensel ve duygusal bir konu olan dil sorunu da var. Cumhuriyetin en köklü atılımların biri harf devrimidir. Yetişmiş insan gücünün savaş meydanlarında kaldığı, okuma - yazma oranının yüzde 4 olduğu bir ülkede o yıllarda atılan adımları da, kazanılan başarıları da göz ardı edemeyiz. O dönemde cebine tebeşir, sırtına kara tahta alan, kahve kahve dolaşan Atatürk öğretmenleri bir eğitim destanı yazdı" diye konuştu.

Etkili ve yetkililerin dil konusunda duyarsız kaldığını ve üstüne üstlük pek çok dil yanlışı yaptıklarını ifade eden Doster, "Bakanlarının kitap yazdığı, insanları aydınlattığı bir Türkiye'den şimdi geldiğimiz nokta Türk Milletinin şanssızlığıdır. Öğretmenlerimizin yüzde 63'ü bazen kitap okuyorken, gençlerimizin yüzde 70'i hiç kitap okumuyor, halkın yüzde 40'ı ise hayatında hiç kitap okumamış. Halkımızın yüzde 70'inin kitap okumaya gerek yok cevabını verdiği bir ülkeyiz. Yetkililer diplomatik üsluptan yoksunlar, ancak argoya çok hakimler. Bu kadar yüksek argo kültürü şilt gerektirir. Etkili konuşmayı, bilgi birikimlerini ortaya koyan konuşmayı büyüklerden öğreneceğiz ama büyükler argo konuşuyor" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Günümüzde bilgisayar dili ile cep telefonu dili denilen ve kısa sözcüklerin kullanıldığı yeni dillerin de türediğini ifade eden Doster, "Gençlerimiz elbiseleri, pantolonları, ayakkabıları çifter çifter alıyor ama iş sözcüğe gelince pek bir ekonomik oluyorlar. Günümüzde ş harfi yerine dolar işareti kullanılır oldu. Dilimiz yabancı sözcüklerle dolu, yaşlılarımız ayak yoluna giderken, orta yaşlılarımız helaya, okumuşlarımız tuvalete, gençlerimizde WC'ye gidiyor. Ancak ben yinede umutsuz değilim, pırıl pırıl gençlerin geldiğini de görüyorum" dedi.