Turkcell 3G lisans ihalesini bekliyor

İSTANBUL (İHA) - Türkiye'nin abone sayısı bakımından en büyük GSM operatörü Turkcell, sektörde verilen hizmetlerin bir sonraki teknolojik aşaması olarak değerlendirilen ve daha hızlı veri iletişimi sağlayacak 3G sistemleri için en geç yıl sonuna kadar lisans ihalesi açılmasını beklediğini açıkladı.

Turkcell genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Şebeke Operasyonları ve Regülasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, bu alanda gecikmenin, sistemin ekonomiye katkısı ve rekabet gücünün oluşmasında gecikme anlamına geldiğini söyledi. Terzioğlu, "3G'nin yaratacağı faydaları kaybetmemek adına Telekomünikasyon Kururmu'nun (TK) ve Ulaştırma Bakanlığı'nın daha önce açıklamış oldukları zaman planı çerçevesinde lisans sürecini tamamlayacaklarına inanıyoruz. Konu üzerinde halen çalışmalarını sürdüren TK'nın daha önce açıklanan takvime göre yıl sonuna doğru 3G lisansları için ihale açması bekleniyor. Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) olarak da bilinen 3G sistemleri veri transfer kapasitesini arttırarak mobil telefonlar üzerinden görüntülü görüşme yapılması, televizyon ve film izlenmesi, video mesaj gönderimi ve 'gördüğümü gör' olarak da adlandırılan canlı video mesaj paylaşımı yapılması gibi birçok yeni hizmetin sunulmasına imkan veriyor. Halen kullanılan ve 2.5G olarak bilinen GPRS teknolojisinde 80 kbps olan veri transfer hızı 3G'nin en hızlı aşaması olan HSDPA'da 14 Mbps'ye kadar yükselebilecek. Dünyada yüzde 60-70 cep telefonu kullanım oranına (penetrasyon) ulaşılan ülkelerde 3G lisans ihaleleri açıldı ve Türkiye'de bu oranın yüzde 63'e ulaştı. Türkiye yeni teknolojilere açık genç nüfusu mobil telefon kullanım oranı ve ekonomik potansiyeli ile 3G için hazır" dedi.

Reklam
Reklam

Terzioğlu Avrupa'da Makedonya, Arnavutluk ve Türkiye dışında 3G lisans ihalesi yapılmamış ülke kalmadığını da vurguladı.

Lisans almaları halinde kısa sürede yaygın hizmet verebileceklerini vurgulayan Terzioğlu, "Lisanslar TK tarafından belirlenen takvime uygun verilirse ki, bu yıl sonuna doğru bekleniyor, biz sonraki 6 ay içinde ilk sinyali verip 1 yıl içinde de nüfusun yüzde 50'sini kapsama alanı içine alabiliriz diyoruz" diye konuştu.

TK'nın lisans verirken bedelli ve bedelsiz yöntemlerin bir karışımını kullanılmasının uygun olacağını düşündüklerini belirten Terzioğlu özellikle Avrupa'da çok yüksek bedellerle çıkılan ihalelerden sonra operatörlerin bu bedelleri ödeyemeyeceklerinin anlaşıldığını ve düzeltme yoluna gitme zorunluluğunun doğduğunu hatırlatarak bedel konusunda makul bir yaklaşım beklediklerini söyledi.

Pazarın 4. bir operatörü kaldırmadığının daha önce görüldüğünü vurgulayan Terzioğlu, 3G lisanslarının sadece mevcut 3 operatöre verilmesi gerektiğini belirtti.