Turkcell'de atama yapılacak!

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Turkcell'deki genel kurul karmaşasına son verileceğini açıkladı.

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, piyasalardaki gelişmeleri yorumluyor. Vahdettin Ertaş, Merkez Bankası Başkanı Başçı, ve Fed Başkanı Bernanke'nin açıklamalarını değerlendirdi. Başkan Ertaş, şunları söyledi: "Fed Başkanı Bernanke'nin açıklamasının ardından piyasalarda çalkantı başladı. Kalıcı olmayacak bir gelişmeydi. Borsalardaki endeksler, faiz oranları ve kur-paritede değişiklikler yaşandı. BİST endeksine bakıldığında yüzde 18 kayıp var.

Rusya borsasında da yüzde 8 düşüş yaşandı. Fed Başkanı Bernanke piyasalarda büyük etki yarattı. Düşüşler kısa sürede geçici olacaktır. Bernanke'nin açıklamalarına sert reaksiyon gösterildi ve sonrasında yumuşamaya başladı. Önümüzdeki dönemde daha sakin bir dönem olacak ancak volatilite geçtiğimiz dönemlere göre daha yüksek seyredecek.

Reklam
Reklam

BİST endeksinde yüzde 55 artışla en fazla yükselen endeks olduk. Yatırımcılar bu durumda kar realizasyonu gerçekleştirdi ve BİST en fazla değer kaybı yaşanan borsa oldu. Gezi Parkı olayları, Bernanke'nin açıklamaları piyasalara sert satışlar getirdi. Yabancı çıkışları 1.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yabancı çıkışları son 5 güne baktığımızda 4 günde toparlanma olduğunu görüyoruz."

ARACI KURUM İNCELEMELERİ
SPK Başkanı Ertaş, aracı kurumlara karşı yapılan incelemeleri şöyle açıkladı: "Aracı kurumlardaki incelemeler rutin işlerdir. SPK muhattap olduğu alanda incelemeler yapar. Bir takım aracı kurumlardan bilgiler istedik. Neler istediğimizi ise açıklayamayız, kanunen yasak. Aracı kurumlardan aldığımız bilgileri derledik ve birçok yatırımcının yurtdışı kaynaklı olduğunun farkına vardık. SPK Kanunu'nda iki suç var. Bunlar, manipülasyon ve insider tradingdir. Aracı kurumlardan istediğimiz bilgiler, manipülasyon, insider trading ya da piyasa bozuculukla ilgili olabilir. Tüm istenen bilgiler SPK Kanunu'nun 104. maddesi çerçevesindedir.

Reklam
Reklam

Türkiye küresel ekonomik sistemin ayrılmaz bir parçası oldu. Türkiye'nin kurallarına uyan tüm yatırımcılara gönlümüzü ve kucağımızı açtık. SPK güvenli bir ortamda yatırım yapılması için işbaşındayız. Piyasa bozucu eylem kapsamında aracı kurumlardan çalışan bilgilerini aldık ancak bunun nedeni sadece suçu işleyen kişiyi tespit edebilmek içindi. Yani kurumu komple cezalandırmak yerine kişi bazlı değerlendirmeler yaptık. Şüpheli işlem kategorisine giren işlemlerin yüzdesi sadece yüzde 2. Bu yüzde 2 içine giren işlemler inceleniyor. SPK ceza vermek amacıyla bilgi, belge istemiyor.

Türkiye ekonomisinde Bernanke'nin açıklamaları ve Gezi Parkı olayları etkili oldu. Ancak bu geçici bir süreydi. Şimdilerde ise Türkiye piyasaları global piyasalara ayak uydurmuş durumda. Piyasalarda olup biten her şey için her saat her dakika bilgi alıyoruz. Son zamanlarda da oluşan sert hareketler nedeniyle ilave bilgiler istedik. İnceleme konusu bundan ibaret."

'TURKCELL'E ATAMA YAPACAĞIZ'
SPK Başkanı Ertaş, Turkcell'le ilgili şunları kaydetti: "Turkcell'le ilgili yapacaklarımızı 24 Mayıs'ta açıkladık. Turkcell'e bağımsız yönetim kurulu üyesi atadık. Turkcell son 3 yıldır genel kurul yapamıyor, genel kurulda çoğunluk sağlanamadığı için iptal ediliyor. Bunun yanı sıra yönetim kurulu üyelerinin de süresi sona erdi. Genel kurul toplanamadığı için yönetim kurulu üyeleri de seçilemiyor. 90 bine yakın yatırımcısı var. Büyük bir şirkette bunların olması istenmeyen bir durumdur. Atadığımız 3 bağımsız yönetim kurulu üyelerinin görevi, şirket kendi genel kurulunu yaptıktan sonra bitecek. 2 yönetim kurulu üyesini en kısa sürede atayacağız. Torba Yasa'nın verdiği yetkiyle atamaları yapacağız. Geriye kalan yönetim kurulu üyelerini yine aday olanlardan biz seçeceğiz.
Mahkemenin verdiği Turkcell kararıyla SPK'nın hiçbir ilgisi yok. Eğer 60 gün içerisinde genel kurul toplanırsa, atadığımız bağımsız üyelerin görevleri sona erecek."

Reklam
Reklam

ARACI KURUM SERMAYELENDİRME ŞARTI
SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, aracı kurum sermayelendirilmesine ilişkin şunları söyledi:
"Türkiye farklı bir ülke oldu. 10 yılda çok büyük değişimler yaşandı. Aracı kurumlarla ilgili eksikliklerimiz var. Göreve geldiğim zaman çalışma yaptırdım. 2000 yılında 153 olan aracı kurum sayısı 100'e düştü. Aracı kurumların lisanslarının olmasına rağmen bazıları işlem yapmıyor. 93 aracı kurumun 47'si zarar yazdı. Aracı kurumların zararları oldukça yükselmeye başladı. Bu durumda bir yapılandırma ihtiyacı doğdu. Aracı kurumları güçlü yapıya çevirmek için çalışma yaptık ve bunu geçtiğimiz hafta yayınladık.

1 Temmuz 2014'te yürürlüğe girecek olan düzenlemede geçiş süresi 1 yıl olacak. Aracı kurumlardan 2023'e uygun performans bekliyoruz. Aracı kurumlarda olduğu gibi yatırımcılarda da sınıflandırma yapılacak. Yatırımcılar, genel ve profesyonel müşteri olarak ikiye ayrılabilir. Dedikodulara ve internet sitelerine güvenerek yatırım yapma devri bitti."

Reklam
Reklam

HALKA ARZLAR
SPK Başkanı Ertaş, son dönemlerdeki halka arzlara da şöyle değindi: "Halka arz seferberliğinde sayısal anlamda büyük başarı yakalandı.Türkiye'de şirket sayısı artıyor ancak 2008'den bu yana halka arzlarda düşüşler yaşanıyor. Halka arz edilen şirketlerde fiyatlar 10'da 1'lere düşüyor. Şeffaflıkları artırdık, bilançoları düzenledik, fiyat tespit raporlarını farklı kurumlardan da istedik. Şirketten ne taahhüt ettiklerini ve daha sonrasında ne yapacaklarını istedik. 2013 yılında 670 milyon dolarlık halka arz gerçekleşti. Son politika değişikliği sonrası daha sağlıklı 11 halka arz oldu. Hedef olarak 1000 şirket halka arzını koruyoruz."