Türkçe'nin Hafızası Karaman'da Toplanıyor

Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, belediye olarak 3 yıl önce hizmete açtıkları, Karaman Uluslararası Türkoloji Merkezi'nin gün geçtikçe büyüdüğünü söyledi.

Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, belediye olarak 3 yıl önce hizmete açtıkları, Karaman Uluslararası Türkoloji Merkezi'nin gün geçtikçe büyüdüğünü söyledi.

Uğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk dünyası için önemli bir yeri olan Karaman'ın, Türk dilinin merkezi olduğunu belirtti.

Karamanoğlu Mehmetbey'in 13 Mayıs 1277'de başlattığı Türk topluluklarında Türkçe'nin egemen kılınması hadisesinin etkisinin, senelerdir Karaman'da yaşandığını ifade eden Uğurlu, şunları kaydetti:

"Hakikaten Karaman'da şu anda sokaktaki insandan, en üstteki edebi kuruluşlara kadar herkes kusursuz Türkçe konuşur. Konuşulan Türkçe, Türkçe'nin gerçek örneğidir ve varması gereken çizgideki Türkçe'dir. Biz bu düşünceden hareketle göreve başlar başlamaz bir Uluslararası Türkoloji Merkezi oluşturmak istedik. Bu, son derece iddialı, büyük bütçeli ve büyük düşünceli bir projeydi. Uzun süreli bir program hazırlayıp uygulamaya başladık. Aşağı yukarı 3 yıldır devam eden çalışmalar sonucunda, Türkiye'de ilk 5 arasında bulunan bir kütüphane oluşturuldu."

Reklam
Reklam

-250 bin varaktan oluşan yazma eser koleksiyonu-

Merkezde şu anda çok nadir bulunan özellikte 250 bin varaktan oluşan bir yazma eser koleksiyonu olduğunu aktaran Uğurlu, Ali Emiri'deki Türkçe ile ilgili bütün el yazması eserlerin tamamının birer kopyasının sağlandığını vurguladı. Uğurlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun yanında yurt içinden ve yurt dışından Türkçe ve Karaman ile ilgili bir çok eseri elektronik ortamda bu merkeze kazandırmış bulunuyoruz. Çağdaş ölçekte bir kütüphane nasıl olmalı, bunun temini konusunda çabalarımız devam ediyor. Şu anda merkezimizde 10 bin civarında Türk dili konusunda yayınlanmış eser var. Çok önemli koleksiyonlar var. Gazete koleksiyonları var. 700 civarında el yazması eserin dijital kopyaları var. Yunus Emre'nin en eski divanının bir dijital kopyası elimizde. En kısa zamanda bu kitabın orijinalini de buraya kazandıracağız."

Karaman Uluslararası Türkoloji Merkezi'nin önümüzdeki dönemde daha da zenginleşeceğini anlatan Uğurlu, "Dünyada Türkçe ile ilgili geçmişten günümüze her türlü yayınlanmış kitap, araştırma ve tezleri bu merkezde toplamaya çalışıyoruz. Burası sadece gereği yerine getiren değil son derece iddialı bir araştırma merkezi olarak halkımızın hizmetine sunuldu. Londra'daki bir kişi oluşturduğumuz altyapı ile buradaki herhangi bir nadir esere internet ortamında ulaşabilecektir. Bu şekilde zemin ve altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Bunun için dünyadaki çeşitli üniversiteler, araştırma merkezleri ve kütüphanelerle yazışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Muhabir : Mehmet Çetin

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: