Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, düzenleyeceği 4. Uluslararası Türkiyat Araştırmaları Sempozyumu ile dilleri ve kültürleri yok olma tehlikesine maruz Türk topluluklarını gündeme getiriyor.
Hacettepe Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, 23 Mayıs'ta başlayacak "4. Uluslararası Türkiyat Araştırmaları Sempozyumu"nun konu seçim sürecinde 'Kaybolan Sesler'in hareket noktası olarak alındığı bildirildi. Açıklamada, bir taraftan şu ana kadar yapılmış çalışmaların değerlendirilmesi hedeflenirken, diğer taraftan da konu uzmanlarını bir araya getirerek gerçekte hangi Türk dillerinin ve kültürlerinin böyle bir tehlikeyle karşı karşıya oldukları veya olmadıklarının tartışılacağı bildirildi. 4. Uluslararası Türkiyat Araştırmalar Sempozyumu'na Doç. Dr. Yunus Koç (Türkiyat Enstitüsü Müdürü), Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin (Türk Dil Kurumu Başkanı), Dr. Serdar Çam (TİKA Başkanı), Prof. Dr. Öcal Oğuz (UNESCO Türkiye Başkanı), Prof. Dr. Murat Tuncer (Hacettepe Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Marcel Erdal'ın (Türkiyat Öğretim Üyesi) katılacağı belirtildi.
UNESCO, yeryüzünde konuşulmakta olan 6 bin 700 dilin yarısının bu yüzyılın sonundan önce yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu, bu gidişin önüne ancak hükümetlerin ve konuşur toplulukların acil önlemler almalarıyla kısmen geçilebileceğini öngörüyor. UNESCO, Tehlikedeki Diller Programı ile bu hayati soruna dikkat çekmeyi, uzmanlar ve otoriteler aracılığıyla çözüm üretmeyi hedefliyor. Programda tehlikedeki diller 'güvenli'den 'ölü'ye değin altı tehlike derecesine ayrılıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz