Türkiye 2013'e merhaba dedi

İstanbul'da yeni yıl kutlamalarının merkezi yine Taksim Meydanı oldu. Binlerce vatandaş yeni yılın ilk anlarına Taksim Meydanı'nda girdi.

İstanbullular, 2013 yılına, Taksim Meydanı ve Nişantaşı'ndaki kutlamalarla girdi. Yılbaşı için özel olarak süslenen Nişantaşı ve ışıklandırılan Taksim Meydanı ile İstiklal Caddesi, akşam saatlerinden itibaren yoğunlaşmaya başladı. Saatler gece yarısına yaklaştıkça kutlamaların yapıldığı alanlar tamamen doldu.
[ ****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/turkiye-yeni-yila-boyle-girdi/11213/1195136)
[ ****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/taksimde-2013-coskusu/11211/1194543)
[ ****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/nisantasinda-2013-coskusu/11212/1194574)
Vatandaşlar, İstiklal Caddesi'ndeki gösterileri izleyerek eğlenirken, çok sayıda vatandaş da yılbaşı kutlaması için eğlence mekanlarını doldurdu.
Taksim Meydanı Düzenleme Projesi kapsamında trafiğe kapatılan Taksim Meydanı'ndaki vatandaşlar, Cumhuriyet Anıtı çevresinde toplanıp, yeni yıla hep birlikte geri sayım yaparak girdi. Turistler de kutlamalara katılarak yeni yıla ''Merhaba'' dedi ve zaman zaman şarkı söyledi.
Anıtın etrafını saran Libyalı turist grubu slogan atarken, bazı gençler de davul zurna eşliğinde halay çekti. Bazı kişiler, saatler 00.00'ı gösterirken maytap ve havai fişek attı. Öte yandan, polis ekipleri değişik nedenlerden 8 kişi hakkında işlem yaptı.
Yılbaşı için günler öncesinden Rus besteci Çaykovski'nin Fındıkkıran Balesi'nden esinlenerek dev kurşun askerler, oyuncak ayıcıklar, Noel Babalar ve hediye paketleri ile süslenen Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi de yılbaşını kutlamak isteyenlere ev sahipliği yaptı.
Oluşturulan platformda DJ performansları sergilenirken, kutlamaya katılanlar müzik eşliğinde dans ederek, yeni yıl coşkusunu yaşadı.
Işık ve lazer şovları düzenlenen, konfeti ve yapay kar yağdırılan Nişantaşı'nda yeni yıla girilirken havai fişek gösterisi de yapıldı.
Gece yarısına yaklaşırken topluluğa hitap eden Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, alandaki vatandaşların yeni yılını kutlayarak, sağlık, huzur ve mutluluk diledi.
Dans ederek eğlenen coşkulu kalabalık, saatler 00.00'ı gösterdiğinde hep bir ağızdan 10'dan geriye sayarak, yeni yıla ''Merhaba'' dedi.
Kutlama sırasında kalabalık nedeniyle bazı kişiler, ezilme tehlikesi atlattı.
**Güvenlik önlemleri**
İstanbulluların yılbaşını huzur içinde geçirebilmesi için 5 bin polis görev yaptı.
Görevli 5 bin polisin yarısı Nişantaşı ve Taksim çevresinde görev alırken, polislerin 640'ı güven timlerinden oluştu. Milli Piyango satıcısı, Noel Baba, ayakkabı boyacısı, çöpçü ve simitçi kılığındaki polisler, kapkaç, taciz ve meydana gelebilecek diğer olumsuz olaylara anında müdahale etmek amacıyla sürekli çevreyi gözetledi.
HD kalitesinde çekim yapabilen çok sayıda kamerayla Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi sürekli izlenerek, kameraların bağlı olduğu komuta merkezi MOBESE aracı Taksim Meydanı'nda konuşlandırıldı.
**Denetimler ve Ulaşım**
Yılbaşı önlemleri kapsamında, eğlence yerleri ve restoranlar başta olmak üzere işletmeler, zabıta görevlileri tarafından denetlendi.
Avrupa ve Anadolu yakalarında minibüs, taksi ve dolmuşları denetleyen zabıta ekipleri, aynı zamanda saat 20.00'den itibaren başladığı yeme, içme, konaklama ve eğlence yerlerinde denetimlerini sürdürdü.
Yılbaşını eğlence mekanlarında kutlayacak vatandaşların evlerine güvenle ulaşması için toplu ulaşım araçları da gece saatlerinde çalışmaya devam etti. Hazırlanan normal ve ek sefer programına göre toplu taşıma araçları seferleri gerçekleştirilirken, metrobüs hattında 24 saat yapılan seferler aralıksız sürdü.
Öte yandan, yılbaşı gecesinde ana arterlerde genellikle akıcı bir trafik akışı gözlenirken, Boğaziçi Köprüsü'nde zaman zaman trafik yoğunluğu oluştu.
(A.A)
Anahtar Kelimeler: