Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Türk ekonomisinin 2041 yılına kadar gıda ve içecek, tarımsal ar-ge ve hizmetler, alternatif enerji, otomobil üretimi ve turizm sektörlerinde uluslararası uzmanlık merkezi haline gelme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Denizli Valiliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Gıda Sektörü Değerlendirme Toplantısı, Denizli Ticaret Odası (DTO)’nda yapıldı. Toplantıya Vali Demir, kaymakamlar, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Nas, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, TKDK İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, sektörde faaliyet gösteren oda, birlik, kooperatif temsilcileri ve davetliler katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Demir, gıda sektörünün Türk ekonomisinin önemli yapı taşlarından birisi olduğunu ifade etti. Demir, “Gıda yatırım, üretim, istihdam ve ihracat yönleriyle ülke ekonomisinin en canlı sektörü konumundadır. Dünyada yaşanan gelişmeler, geleceğin en önemli sektörünün tarım, stratejik ürünününse gıda olacağını göstermektedir. Tarım ve gıda, tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz açısından da en stratejik sektörlerdendir. Dünya nüfusu ve beslenme ihtiyacı hızla artmasına karşın kaynakların sınırlı olması ve aşırı kullanımı, küresel ısınma, iklim değişikliği ve kirlilik, tarımın iyi tarım uygulamaları doğrultusunda gelişmesini zorunlu kılmaktadır.” dedi.
Uluslararası uzun vadeli ekonomik büyüme modelini kullanarak hazırlanan bir raporda, Türk ekonomisinin 2041 yılına kadar beş sektörde uluslararası uzmanlık merkezi potansiyeline sahip olarak gösterildiğini vurgulayan Demir, “Bu sektörler gıda ve içecek, tarımsal ar-ge ve hizmetler, alternatif enerji, otomobil üretimi ve turizmdir. Bu bağlamda önümüzdeki 30 yıl içinde Türkiye’nin gıda ürünleri pazarının, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde artan talepleri karşılayacak şekilde mevcut potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmesi gerekmektedir. Ülkemiz, dünya gıda sektöründe konumunu iyi belirleyerek Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu’ya coğrafi yakınlığını da kullanarak bu alandaki ihracatını arttırabilecektir.” diye konuştu.
DENİZLİ SANAYİDEN SONRA TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE DE DERECEYE GİRİYOR
Vali Abdülkadir Demir, Denizli’de 1995 yılında kayıt altındaki işletme sayısı 232 iken 2012 Aralık ayı itibariyle 841 gıda üretim yeri ve 6 bin 227 toplu tüketim ve satış yerinin faaliyet gösterdiğini belirtti. Türkiye genelinde bin 354 kuruyemiş işletmesinden 149'unun Denizli’de bulunduğunu söyleyen Demir, şunları kaydetti: "Ticaret Borsası verilerine göre ülkede üretilen tek kavrumluk leblebinin yüzde 80'e yakını Denizli'de üretilmektedir. 9 bin 322 ton kekik üretimiyle Ege Bölgesi'nin yüzde 87’sini, Türkiye'nin yüzde 85’ini yapan Denizli, ülkede birinci sırada yer almaktadır. Çerezlik ayçiçeği üretiminde 33 bin 420 tonla Ege Bölgesi'nin yüzde 89’unu, Türkiye üretiminin yüzde 20’sini gerçekleştirerek yine ilk sırada yer almaktadır. 375 bin 794 tonluk üzüm üretimiyle Ege Bölgesi'nin yüzde 19’unu ve Türkiye üretiminin yüzde 9’unu gerçekleştirerek, Türkiye’de Manisa’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. 8 bin 204 tonluk haşhaşın Türkiye üretiminin yüzde 18’ini gerçekleştirerek, Ege Bölgesi'nde ve Türkiye’de Afyonkarahisar’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. 185 bin 779 tonluk elma üretimiyle Ege Bölgesi'nin yüzde 54’ünü ve Türkiye üretiminin yüzde 7’sini gerçekleştirerek Ege Bölgesi'nde birinci, Türkiye’de üçüncü sırada yer alıyor. 23 bin 288 tonluk nar üretimiyle de Türkiye’de üçüncü sırada yer almaktadır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz