''Türkiye, AB açısından özel bir vaka''

İSTANBUL - AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB) açısından "özel bir vaka" olduğunu kaydederek, "Türkiye AB'ye katıldığı anda çerçeve değişecek. Çünkü Türkiye farklı" dedi.

Lagendijk, Kadıköy Acıbadem'deki Özel Doğuş Üniversitesi'nde, "Müzakere Sürecinde Türkiye ve Avrupa Birliği" konulu konferans verdi.

Lagendijk, AB'ye 10 yeni üyenin katılımının henüz hazmedilemediğini, artık yeni adaylara karşı daha katı olunması kararının alındığını belirterek, AB'nin geçmişteki hatalarını tekrarlamamak için yeni adaylara karşı çok katı bir tutum izlediğini, Türkiye'ye özgü kasti farklı bir uygulama olmadığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Lagendijk, konuşmasına şöyle devam etti:

"Artık yeni adaylar için durum daha zor, çünkü geçmişten ders alınıyor. Türkiye bunu beğenmiyor. Çifte standart olarak görülüyor. Türkiye, AB açısından özel bir vaka. Türkiye AB'ye katıldığı anda çerçeve değişecek. Çünkü Türkiye farklı. Berber olsun, politikacı olsun, 'biz özeliz, geçmişimiz, kültürümüz özel' diyor. Evet, siz özelsiniz."

Orhan Pamuk davasına da değinen Lagendijk, şöyle konuştu:

"Orhan Pamuk davasının manşet olması önemlidir, ama davanın önemli olduğuna inanmıyorum. O dava düşecek. Ama bu gibi ufak şeyler etkili olacaktır. Azınlık hakları, insan hakları gibi konularda ilerlemeler istenilen düzeye gelmemiştir. İşte asıl Türkiye aleyhine olan bu eksikliktir. Orhan Pamuk davası büyük bir denizde tek bir su zerreciğidir. Genele bakmak gerekir. Türkiye'nin kadın-erkek, sivil-asker ve Kürt-Türk konularında yeniden düzenlemeler yapması gerekir."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Lagendijk, Adalet Bakanı Çiçek'in, "Lagendijk'in TSK'yı PKK terör örgütü ile aynı kareye, aynı kefeye koyarak bir değerlendirme yapmış olmasını esefle karşılıyor ve kınıyoruz" sözlerinin hatırlatılması üzerine, "PKK'ya şiddet kullanmamaları konusunda, Kürtlere de kültürel hakları için şiddetsiz yöntemleri seçmeleri hususunda çağrı yaptığını" kaydetti.

Reklam
Reklam

Lagendijk, Türk ordusunun da Türk hükümetinin yapmaya çalıştığını yapmasını istediğini kaydederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kürt sorununun demokratik yollarla çözüleceğini" söylediğini ifade etti. Ancak o zamandan bu zamana şiddetin arttığını ileri süren Lagendijk, "Ben, kim başlattı, kim devam etti diye tartışmak istemem ama Güneydoğu'daki spiral şiddettir" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın Kürt sorununun çözümünde takip ettiği yolun demokratik bir yol olduğunu dile getiren Lagendijk, "Güneydoğu'da, spiral şiddet görmek istemiyoruz. Şemdinli olayına bakın; kim kimi tahrik ediyor? Bu sorunun şiddetle çözüleceğini söyleyen herkesi eleştiririm" diye konuştu.