Türkiye, AB Genel İşler Konseyi'nin Sonuç Bildirisinden Memnun

Avrupa Birliği (AB) Genel İşler Konseyi, Türkiye-AB ilişkileri ile ilgili olarak açıkladığı sonuç bildirisinde, katılım...

Avrupa Birliği (AB) Genel İşler Konseyi, Türkiye-AB ilişkileri ile ilgili olarak açıkladığı sonuç bildirisinde, katılım müzakerelerinin yeniden ivme kazanmasının her iki tarafın da çıkarına olduğuna yer verdi. Konsey ayrıca Türkiye ve AB arasındaki düzenli siyasi diyalogun yoğunlaşmasından memnuniyet duyulduğunu vurguladı. Türkiye, Konsey'in bu değerlendirmelerini olumlu karşılarken, Kıbrıs konusunda ise AB'nin taraf olduğunu bir kez daha göstermesinden duyduğu rahatsızlığı ifade etti.

AB Genel İşler Konseyi’nin genişleme ve bu bağlamda AB’ye katılım süreci dahil Türkiye-AB ilişkilerini de içeren sonuçları dün yayınlandı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, sonuçlarda AB’nin Türkiye ile ilişkilerinin öneminin vurguladığına dikkat çekildi. Türkiye’nin dinamik ekonomisi ve stratejik konumuyla AB için üye adayı ve kilit önemde bir ortak olduğunun belirtildiği sonuçlarda, etkin ve güven verici katılım müzakerelerinin Türkiye-AB ilişkilerinin tüm potansiyelini gerçekleştirmesine imkan vereceğine işaret edildiği bildirildi. Bu çerçevede, sonuçlarda yer verilen, katılım müzakerelerinin yeniden ivme kazanmasının her iki tarafın da çıkarına olduğu yönündeki değerlendirmenin Türkiye tarafından da paylaşıldığı, yoğunlaşmasından memnuniyet duyulduğu belirtilen Türkiye ve AB arasındaki düzenli siyasi diyaloga taraflarının da önem verdiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Genel İşler Konseyi’nce yeni Anayasa çalışmaları dahil başlıca adımlara değinilmiş olmasını önemli bulan Dışişleri, “Vatandaşlarımızın yaşam standartlarını daha da geliştirmek yönünde reformlarımıza kararlılıkla devam edileceğinden şüphe duyulmamalıdır. AB ile gündemimizdeki bir diğer konu terörizmle mücadeledir. AB’nin ve üye ülkelerin, Genel İşler Konseyi sonuçlarında ifade edildiği üzere, ülkemizle tam bir dayanışma içinde hareket etmesi önem taşımaktadır. Ortak tehdide karşı sürdürülen bu mücadelede işbirliğimizin daha da geliştirilmesi temel arzumuzdur.” ifadelerini kullandı.

AB ülkelerine girişlerinde vize muafiyeti sağlanmasının başlıca beklentiler arasında olduğunun altını çizen açıklamada, aday ülkeler arasında vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanmayan yegane ülkenin Türkiye olduğu ifade edildi. Bu çerçevede AB’nin Türkiye’ye ileteceği yol haritasının inceleneceği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi: “AB’nin bu konuyu yasadışı göçmenler bağlamında ülkemiz ve AB arasında Geri Kabul Anlaşması imzalanmasıyla ilişkilendirmesi ve öncelikle bu Anlaşmanın tarafımızdan uygulanmasını talep etmesi anlaşılır bir durum değildir. Ülkemizin yasadışı göç bakımından kaynak ülke olarak telaffuz edilmesi keza gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Türkiye yasadışı göç yolu üzerinde olan ve yasadışı göçle mücadele eden bir ülkedir. Bu konularda AB ile diyalogumuz sürdürülecektir.”

Reklam
Reklam

"AB, KIBRIS KONUSUNDA TARAF OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA ORTAYA KOYDU"

Genel İşler Konseyi sonuçlarının Kıbrıs konusuna ilişkin bölümünün AB’nin bu konuda taraf haline geldiğini bir kez daha ortaya koyduğuna dikkat çeken Bakanlık açıklamasında, “Bu konudaki görüşlerimiz, Komisyon’un Türkiye 2012 İlerleme Raporu vesilesiyle yapılan açıklama dahil, müteaddit kereler AB’nin dikkatine getirilmiştir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) AB’ye gayrimeşru biçimde üye olarak kabul edilmiş olması Ada’daki kapsamlı çözüm gayretleri bakımından da ciddi bir zafiyet oluşturmaktadır. Beklentimiz, önümüzdeki dönemde AB içinde bu konuda sağduyulu ve öngörülü bir tutumun benimsenmesidir. Mevcut durum GKRY dahil hiç kimsenin çıkarına değildir. Çok boyutlu ve derin bir nitelik taşıyan ve yaklaşık 50 yıllık geçmişi bulunan AB ile ilişkilerimizi muhafaza etmeyi ve daha da ileriye taşımayı amaçlıyoruz. Bu temel stratejik tercihimiz doğrultusunda AB’nin de mevcut taahhütleri çerçevesinde ortak çıkarlarımıza hizmet edecek ve katılım sürecimize ivme kazandıracak adımları atmasını bekliyoruz.” denildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: