Türkiye-AB müzakerelerinde 22.fasıl açılacak

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, AB ile Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinde 22’nci faslın açıldığını açıkladı. Başbakan Erdoğan da, "AB'nin kararı beklediğimiz gibi çıktı" yorumunda bulundu.

AB Genel İşler Konseyi’nde alınan kararın ayrıntısını ise Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, attığı tweet ile duyurdu.

Füle’nin açıklamasına göre, Türkiye ile müzakerelerde "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlıklı 22'nci fasıl açılacak. Ancak fasıl konusundaki resmi çalışmalar için, yani hükümetlerarası konferansın toplanması için "AB İlerleme raporu" beklenecek.

Füle tweet’inde şöyle dedi:

"(Türkiye ile) 22'nci faslın açılması konusundaki ortak pozisyon memnuniyet verici. Hükümetlerarası konferans ise İlerleme Raporu’nun ardından."

Reklam
Reklam

İlerleme Raporu'nun açıklanmasının Ekim sonu ya da Kasım başını bulması bekleniyor.

"METİN BİRÇOK KEZ DEĞİŞTİ"

Faslın açılacağını kamuoyuna ilk duyuran isim ise Dışişleri Bakanı Davutoğlu oldu.

Davutoğlu, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, fasla ilişkin prosedürün ise "daha sonra tayin edileceğini" açıkladı. Faslın açılması konusundaki mutabakat metni konusundaki uzlaşma süreci için de bilgi veren Davutoğlu, metnin birçok kez değiştiğini, hem Başbakanlık'ta, hem Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını söyledi.

AB üyeliğinin Türkiye için "stratejik vizyon hedefi" olduğunu da vurgulayan Dışişleri Bakanı, "AB'nin de Türkiye'nin üyeliğini aynı stratejik perspektif içinde değerlendirmesini dileriz. Çünkü bu perspektif olursa, çıkabilecek krizleri de çok kolay şekilde aşarız" dedi.

ALMANYA'YA DOLAYLI UYARI

Davutoğlu, "Hiçbir iç siyasi kaygının bu perspektifi gölgelememesi gerekir" diyerek, diplomatik bir dille AB ülkelerini Türkiye'nin üyelik sürecini iç politik amaçlar için kullanmamaları uyarısında da bulundu.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinde yeni başlığın açılmasına karşı çıkan Almanya, yapılan diplomatik temasların ardından bu tavrında yumuşama göstermişti.

"ERTELEME SÖZ KONUSU DEĞİL"

Davutoğlu, 22’nci fasla ilişkin toplantıların sonbahara bırakılmasının "aslında faslın açılmadığı" yorumlarına da şu yanıtı verdi:

"Metni okuduğunuzda, ilk cümlesi AB'nin faslın açıldığını ilan etmesidir. Erteleme söz konusu değil. Kararın yeniden gözden geçirilmesi söz konusu değil. Prosedür ilerde tayin edilecektir. Muhteva olarak fasıl açılmıştır."

“23’ÜNCÜ ve 24’ÜNCÜ FASILLARIN DA AÇILMASINI İSTİYORUZ”

22’nci faslın açılmasının ardından Türkiye'nin müzakere sürecinde 23’üncü ve 24’üncü fasılların da "derhal açılmasını istediğini" söyleyen Davutoğlu, "Bu fasılların açılması insan hakları ve diğer özgürlükler açısından önemlidir. 22’nci fasıl bizim için açılmıştır. Bu mesele kapanmıştır. Önümüze bakalım" dedi.

"YETERSİZ AMA DOĞRU YÖNDE BİR ADIM"

Davutoğlu'nun basın toplantısıyla aynı dakikalarda Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

Reklam
Reklam

"Bugün toplanan AB Genel İşler Konseyi’nde, Türkiye ile müzakere sürecinde “Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu” başlıklı 22. Faslın açılması konusunda oybirliği sağlanmış olmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz.

Katılım müzakerelerinde uzun süredir yaşanan durgunluk nedeniyle zor bir dönemden geçmekte olan AB ile ilişkilerimiz açısından bu yetersiz ancak doğru yönde atılmış bir adımdır.

Hükümetlerarası Konferans, Komisyon’un yıllık Türkiye İlerleme Raporu’nu sunmasının ardından bilahare belirlenecek bir tarihte toplanacaktır.

Türkiye-AB ilişkileri, geçmişi 50 yıllık bir sürece dayanan çok yönlü ve köklü ilişkiler manzumesidir. Üyelik müzakereleri bu ilişkinin temel unsurlarından birini teşkil etmiş ve Hükümetimizin de stratejik bir tercihi olagelmiştir."

"KARAR BEKLEDİĞİMİZ GİBİ ÇIKTI"

Başbakan Erdoğan, gelecek hafta Salı günü TBMM Başkanlık seçimlerinin olacağını anımsatarak, "Meclis Başkanlığı için süreç başlamış durumda. İnşallah biz de adayımızı o gün orada vereceğimiz destekle belirlemiş olacağız. Salı günü de tam kadro halinde seçimlerde hazır bulunmanızı özellikle rica ediyorum" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Öte yandan partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, AB'nin müzakere kararına ilişkin; "Karar beklediğimiz gibi çıktı, her hangi bir sorun yok" dedi.

Erdoğan, Gazze ziyaretini hatırlatan gazetecilere de "Gazze hazır. Biz, olaylar nedeniyle hazır olamadık. Her an sürpriz yapabiliriz" karşılığını verdi.

BAĞIŞ: TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİNİN ÖNEMİ İDRAK EDİLDİ

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB müzakere sürecinde açılmasına karar verilen 22. faslın bölgesel politikalar faslı olduğunu belirterek, "Bu da çözüm sürecine anlamlı katkı veren bir süreç oldu" dedi.

Bağış, Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine, AB müzakere sürecinde 22. faslın açılmasına karar verilmesini değerlendirdi. Konuya ilişkin son 72 saatte yoğun telefon trafiği yürüttüklerini anlatan Bağış, stratejik yaklaşımla arzu edilen noktaya ulaşılmasına vesilen olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'ye teşekkür etti. Bakanlığı döneminde müzakere sürecinin önemini hiç bu kadar net algılatamadıklarını dile getiren Bağış, "Gerek Türkiye içinde gerek Türkiye dışında birçok kesim, Türkiye'nin AB sürecinin önemini bir kez daha idrak etme imkanı buldu" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kararın, AB içinde de Türkiye'nin öneminin anlaşılması için vesile olduğunu ifade eden Bağış, Türkiye'nin 3 yıl aradan sonra bir fasıl daha açtığını ve açılan fasıl sayısının 14'e çıktığını kaydetti. Bağış, faslın içeriğinin de zamanlamasının da önemli olduğunu vurgulayarak, "Bölgesel politikalar faslı, Türkiye'nin farklı coğrafi bölgeleri arasındaki gelir dağılımının azalmasına yönelik, bölgeler arasındaki kalkınma makasının kapanmasına yönelik önemli bir fasıldır. Bu da terörle mücadelede önemsediğimiz çözüm sürecinde anlamlı katkı veren süreç oldu" dedi. Türkiye'nin önündeki 23 ve 24. fasılların, Türkiye'nin demokratikleşmesi adına çok önemli fasıllar olduğunun altını çizerek, bu fasılların açılması için yapılan çağrıları bütün üye ülkelerin önemsemesini ve engellerin kalkmasını ümit ettiklerini söyledi.