WASHİNGTON (İHA) - ABD'de günlük yayınlanan gazetelerden The Washington Times (WT), Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın hala Fransa ve Hollanda'daki Avrupa Birliği (AB) Anayasası referandum sonuçlarının "şaşkınlığından" çıkamadığını belirterek, Recep Tayyip Erdoğan'ın "referandumlardaki 'hayır' sonuçlarını ülkesine bir tokat olarak gördüğünü" ve "Irak'taki savaş yüzünden ABD ile bozulan ilişkileri düzeltmeyi umut ettiğini" yazdı.
Geçen hafta Fransa ve Hollanda'daki referandumlarda AB Anayasası'na 'hayır' denmesinin ardından Başbakan Erdoğan için Washington ile ilişkilerin çok daha önemli hale geldiğini ileri süren WT, referandum sonuçlarından sonra Türkiye'nin AB'ye üyelik konusundaki korkularının arttığını iddia etti.
Washington'daki uzmanlardan birinin, "10 ila 15 yıldır Türkiye'nin bütün stratejisi AB'ye katılmaktır. Bir B planı yok. Eğer AB Türkiye'yi soğukta yalnız bırakırsa, başıboş ve ağır bir silaha dönüşebilir, başarısız ve tehlikeli bir devlet olabilir" dediğini yazan WT, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın da problemin farkında olduğunu kaydederek, geçen hafta Rice'ın "Türkiye ve Avrupa'nın diğer kısmı arasında yaşanacak bir bölünmeye tahammül edemeyiz" şeklinde açıklama yaptığına dikkat çekti.
Başbakan Erdoğan'ın ABD'de ne kadar sempati ile karşılanacağının tam açık olmadığını ve Washington'un Erdoğan'a iktidara geldiği ilk günlerdeki gibi sıcak olmadığını öne süren The Washintgon Times, Türkiye Parlamentosu'nun Mart 2002'de Amerikan askerlerinin Türkiye üzerinden Irak'a girmesine izin vermeyi reddettiğini, geçen sene bir AK Parti mensubunun Felluce'de ABD liderliğindeki operasyonları soykırım olarak değerlendirmesine Erdoğan'ın sessiz kaldığını ve yine Erdoğan'ın Ocak ayında Irak'ta yapılan seçimlerin meşruiyetini sorgulayan çok az dünya liderinden biri olduğunu hatırlattı.
Bütün bunlara rağmen geçen ay Türkiye'nin, ABD'nin İncirlik'teki askeri üssü Afganistan ve Irak'a kargo sevkıyatı için kullanmasına sonunda izin verdiğini ifade eden gazete, bundan 4 gün sonra da Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e yüksek seviyede bir ziyaret düzenlendiğini yazdı.
İki ülke arasındaki somut işbirliği konusunun en hassas kısmının Türkiye'nin Suriye ve İran ile ilişkileri olduğunu yazan WT, Suriye'nin Irak'taki direnişi destekleyen başlıca devlet olduğunu, İran'ın ise bölgeye yönelik nükleer tehdidinin artmakta olduğunu ileri sürdü.
Türkiye, İran ve Suriye'nin; Irak'ta Kürtler'in etkinliğinin iyice artarak bölgede bağımsız bir "Kürt Devleti" girişiminden endişe ettiklerini vurgulayan The Washington Times, Brookings Institution'daki bir Türk uzman olan Ömer Taşpınar'ın, "Bush yönetiminin bu görüşmede öğrenmek isteyeceği, Türkiye'nin neye öncelik verdiğidir? Orta Doğu'da demokrasi mi, yoksa Kürt korkusu mu?" şeklinde konuştuğuna işaret etti.