Türkiye AB'den tarımsal destek alabilir

Ankara - Türkiye'nin AB'ye tam üye olması halinde, tarım sektörü açısından AB'ye getireceği yükün, mevcut destekleme politikasının devam etmesi halinde 6 milyar avroya bile ulaşmayacağı belirtiliyor.

ODTÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Çakmak ve Dr. Ozan Eruygur'un yaptığı araştırmaya göre, AB'nin mevcut tarımsal destekleme politikası devam ederse ve destekler tam olarak ödenirse, Türkiye 2015'te tam üye olursa, 5 milyar 873 milyon avro tarımsal destek alabilecek. Ancak, AB, yeni üye olan 15 ülkeye olduğu gibi, desteklerin yüzde 25'ini öderse, alınacak destek 1 milyar 468 milyon avroda kalacak.

Reklam
Reklam

Edinilen bilgiye göre, "AB Üyeliğinin Türk Tarımına Etkisi" konulu araştırmada, hayvansal ürünlerdeki üretim açığı dikkate alınırsa, hayvansal ürün ithalatında artışın kaçınılmaz olduğu ortaya konulurken, AB ile ticaretin genel olarak tüketici fiyatlarında ortalama yüzde 10,5 indirime neden olacağı belirlendi.

Diğer taraftan, araştırma, Türkiye'nin tam üyeliğinin AB'ye tarımsal maliyetinin daha önce değişik kesimlerce ifade edildiği gibi 30-40 milyar avro olmadığını da ortaya koydu.Türkiye'nin 2015'te tam üye olacağı varsayımına dayanan araştırmaya göre, AB'nin mevcut destek politikası devam ederse, Türkiye, 2015'te, 4 milyar 416 milyon avrosu bitkisel üretim, 1 milyar 456 milyon avrosu da hayvansal üretim için olmak üzere, AB'den toplam 5 milyar 873 milyon avro destek alacak.

Ancak, AB'nin, yeni üye olan diğer ülkeler gibi Türkiye'ye de desteklerin yüzde 25'ini ödemesi halinde, alınacak tarımsal destek miktarı, bitkisel üretimde 1 milyar 104 milyon avro, hayvansal üretimde 364 milyon avro olmak üzere toplam 1 milar 468 milyon avroya düşecek. AB'nin doğrudan destek ödemelerinde mevcut desteklerden indirime gitmesi halinde, Türkiye, 2015'te 4 milyar 201 milyon avro destek ödemesi alacak. Ancak, bu tarihte de destek ödemelerin yüzde 25'i yapılırsa, alınacak destek 1 milyar 50 milyon avroda kalacak.

Reklam
Reklam

Aynı araştırma, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği halinde, AB'ye tarımsal maliyetinin 1,4-5,8 milyar avroda kalmasına karşın, dış ticaretin serbestleşmesi nedeniyle tarımda net ithalatçı konumuna düşeceğini de ortaya koydu. Tarımsal dış ticarette korumaların kalkması nedeniyle, tam üyelik halinde, Türkiye, 2015'te, AB'ye 2 milyar 512 milyon dolar bitkisel ürün ihraç ederken, AB'den 2 milyar 818 milyon dolar hayvansal ürün ithal
eder hale gelecek. Özellikle hayvansal ürünlerde ithalat çok artacak.

Mevcut destek politikasının devamı halinde AB'den 2015'te 5,8 avro tarımsal destek alabilecek olan Türkiye, diğer taraftan AB ile tarım dış ticaretinde 306 milyon dolar açık verecek.