Irak Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz, Irak Büyükelçiliği'ni ziyaret etti. Burada düzenlediği basın toplantısında soruları da yanıtlayan Tarık Aziz, "Sezer ve Ecevit'e özel bir mesajınız oldu mu?" şeklindeki bir soruya, "Bu sorularınızı Türk yetkililere sormanız gerek. Daha öncede söylediğim gibi böylesi bir tehlike, bütün bölgenin zararına olacaktır. Bu nedenle Türkiye'nin özellikle kendi ulusal çıkarlarını gözönünde bulundurarak hareket etmesini umuyorum. Bütün bunlar, mantıklı düşünen Türkiye'nin ABD saldırısını engellemesi gerektiğini ortaya koyar" yanıtını verdi.
RUMSFELD'E 'YALANCILIK' SUÇLAMASI "Şu ana kadar yaptığınız görüşmelerde Türkiye'nin kararlarından memnun musunuz?" sorusu üzerine ise Irak Başbakan Yardımcısı Aziz, "Özellikle Sezer ve Ecevit'le yaptığım kapsamlı tartışmalardan son derece memnunum. Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerden memnunum. Irak ve Türkiye, her ikisi de barış yolundan hareket ediyor. ABD ve İngiltere'nin İncirlik Üssü'nü kullanmasından rahatsızlık duyduğumuzu her zaman dile getirdik. Çünkü kuzeydeki ve güneydeki uçuşa yasak olan bölgenin kullanılmaması gerek. ABD ve BM'de uçuşa yasak bölgelerin hiçbir şekilde Güvenlik Konseyi tarafından kullanılamayacağı söylenmiştir. Dolayısıyla Rumsfeld yalan söylemektedir" dedi.
Türkiye'nin son derece önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Tarık Aziz, "Bir saldırı halinde Türkiye'deki kaynaklar kullanılacaktır. Bu nedenle burada bir sorumluluk vardır. Güvenlik açısından sizin çıkarlarınıza karşı bir durum varsa, bunun da dikkate alınması gerek. Türkiye, bölgede önemli rol oynayabilir. Benim söylemek istediğim de buydu" diye konuştu.
TÜRK ASKERLERİNİN KUZEY IRAK'A GİTMESİ "Türkiye, Kuzey Irak'a askerlerini gönderirse sizin tepkiniz ne olacaktır?" şeklindeki bir soruya Tarık Aziz, "Uluslararası hukuk açısından bir ülkenin, askerlerini başka bir ülkeye göndermesi, kabul edilir bir durum değil. Bu da ilişkilerin ihlali anlamına gelir" şeklinde cevap verdi.
"Türkiye'nin ABD uçaklarına alanlarını açması halinde Türkiye'yi dost bir ülke olarak görmeyeceğinizi açıkladınız. Ankara'daki görüşmeleriniz de bu görüşünüz nasıl değerlendirildi?" sorusunu Aziz, şöyle yanıtladı:
"Bence söylediğim şey son derece mantıklı. Türkiye'ye de zarar verdiğini düşünmüyorum. Eğer herhangi bir ülke düşmanlarımızın topraklarını kullanmasına izin verirse ve size yönelik bir tehdide izin verirse bu doğru olmaz. Böyle bir Irak saldırısı Türkiye'ye için de bir tehdittir. Çünkü Türkiye de böyle bir saldırıdan etkilenecektir. Böyle bir deneyimimiz var. 1991'de Türkiye'nin kaybı oldu. Irak saldırısı nedeniyle Türkiye'nin kaybı olduğunu düşünüyorum. Irak'taki saldırı Türkiye'ye zarar verecekse, Türkiye'nin bütün siyasi yolları kullanarak Irak'a yönelik saldırıları önlemesi gerek."
SADDAM'IN SARAYLARININ AÇILMASI
Bir gazetecinin sorusu üzerine Tarık Aziz, "Irak'ta bir anayasa mevcuttur. Yeni bir anayasanın hazırlanmasına Irak halkı karar verir" ifadelerini kullandı.
"Güvenlik Konseyi, Saddam Hüseyin'in saraylarının açılması konusunda karar verirse nasıl bir tutum izleyeceksiniz?" sorusuna karşılık olarak da Aziz, "Saddam'ın saraylarının açılması Annan'la arasında imzalanan anlaşma ile belirlenmiştir. Sarayların açılmaması konusunda imzalanan belge halen geçerlidir" değerlendirmesinde bulundu.
Irak'ta hiçbir zaman uzun menzilli füze bulunmadığını açıklayan Tarık Aziz, "Bunlar ortadan kaldırıldığı için füze bulundurulduğu doğru değildir. Ayrıca Türkiye'ye ya da Yunanistan'a füze gönderilmesi gibi bir görüş söz konusu değildir. Bu nedenle bunlar son derece ucuz suçlamalardır" diye konuştu.
KUZEY IRAK'TAKİ KÜRT VATANDAŞLAR SORUNU Kuzey Irak yönetiminin Irak hükümeti ile işbirliği içinde olmalarını beklediklerini kaydeden Tarık Aziz, "1991 yılında tam bir anlaşmaya varmak üzereydik. Bu da kuzeydeki birimlere tam bir katılımına izin veriyordu, ancak ABD'liler bu anlaşmanın imzalanmasına engel oldular. Talabani'nin bir heyeti Washington'a gitti, ABD hükümetinin iznini istedi. ABD hükümeti, onların böyle bir anlaşmayı imzalamasına
karşı çıktı. Bu nedenle böyle bir anlaşmanın imzalanmasını istemeyen, ABD'lilerdir. Kürt vatandaşlarının bir anlaşmaya varmasını engelleyen, ABD'lilerdir. Türkiye güvenlik tehditlerini yaşamak zorunda kaldı, çünkü Irak yönetimi daha fazla kuzey Irak'ta değildir. Irak'ta yaşayan Türk insanları ayrı bir devlet kurulmasını isteyenler Irak'a hizmet etmemektedir" dedi.
"İsrail istihbarat kaynakları gizli anlaşmaların imzalandığını söylüyor. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise Tarık Aziz, "Eğer istihbarat kaynaklarını
söylüyorsanız onları hiç değerlendirmiyorum. Bütün bunlar dünyadaki insanlara yanlış bilgi vermek istediklerini düşünüyorum" karşılığını verdi.
TÜRKİYE'NİN, ÜSLERİNİ ABD UÇAKLARINA AÇMASI
Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz, "Türkiye üslerini açarsa kendinizi savunacak
mısınız? Mesela skut füzeleriyle bir saldırı düzenlemeniz söz konusu olabilir mi?" sorusuna, "Hayır hiçbir şekilde bölgedeki hiç kimseye karşı bir saldırı söz konusu olmayacaktır, ama bu tabi ki gelecekteki iki ülkenin ilişkilerini etkileyecektir. Hiçbir şekilde binlerce kilometre uzaktaki bir ülkenin buraya gelerek ilişkilerimizi bozmalarına izin vermemelidir. Yani buraya gelip de burada bir sorun yaratıp ardından kendi
topraklarına dönmelerine izin verilmemelidir" yanıtını verdi.
Türk hükümetinin çabalarını samimi bulduğunu ifade eden Tarık Aziz, "Ben şuna inanıyorum; Türkiye'deki liderler çıkarlarının nerede olduğunu biliyor. Görüyorum. Herhangi bir ülüşmede de bunu dile getirdiler. Ecevit ve Dışişleri Bakanı bunu dile getirdi. Bu nedenle bu açıklamaların doğru olduğunu düşünüyorum" dedi.
Tarık Aziz, "Yeni bir güvenlik konseyi kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de, "Bunu doğru bulmuyorum. Özellikle denetçilerin işlerini yerine getirmesi için bütün bunlar yeterlidir" dedi.