Türkiye ABD'yi yanına almalı

Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer, Türkiye'nin mümkünse Irak'ta ABD'yi yanına alarak yapılması gerekenleri yapması gerektiğini söyledi.

TOBB Üniversitesinde "Türkiye'nin İç Güvenlik Sorunları" konulu bir konferans veren Başer, konunun sadece ordu ve polisi ilgilendiren bir kavram gibi algılanmasının yanlışlığına işaret etti.

Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik olası bir müdahalesiyle ilgili görüşleri sorulan Başer, Türk Silahlı Kuvvetlerinin burada belirli seviyelerde, belirli planları uygulama mecburiyetinin doğabileceğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Türkiye Cumhuriyetinin gerektiğinde ulusal çıkarlarını korumak için her türlü tedbiri alma hakkına sahip olduğunu ifade eden Başer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öngörü sahibi liderler bugünkü adımlarının gelecek nesiller üzerindeki etkilerini de hesaplamak zorundadırlar. Eğer mümkünse Türkiye Irak'ta ABD'yi yanına alarak yapılması gerekenleri yapmalıdır. Benim uğraş alanım da zaten bu. Kuzey Irak'a müdahale için ittifak şartı yok, bu zorunlu değil. Türkiye tek başına da halledebilir. Ama bu ileriye dönük komplikasyonlar yaratabilir."

ABD'li muhatabıyla yürüttükleri çalışmayla oldukça iyi mesafeler katedildiğini de anlatan Başer, ancak çok somut sonuçlar elde edilememesini bir eksiklik olarak gördüğünü ifade etti. Başer, "Kuzey Irak'ta PKK inlerinin tamamen kaldırılması biraz daha ileriki aşamada olabilecek bir konu" dedi.

AA