Türkiye AB'nin kararını bekliyor

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarını bir araya getiren Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısı Lüksemburg'da yapılıyor. Kıbrıs Rum Kesimi, toplantı öncesi, müzakereler için hazırlanacak ortak tutum belgesine, Türkiye'nin limanlarını ve havaalanlarını Rum gemi ve uçaklarına açacağına ilişkin bir paragraf konmasını, aksi halde veto kartını kullanacabileceğini bildirdi. Türkiye ise bu talebe karşı çıkıyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB toplantısından Türkiye'nin beklediği karar çıkmazsa, Lüksemburg'a gitmeyeceğini açıkladı.

Reklam
Reklam

Bilim ve araştırma faslının aynı gün açılıp kapanmasına AB üyesi 24 ülkenin onay verdiğini anımsatan Bakan Gül, "Şimdi bakanların alacağı kararı bekleyeceğiz. Bakalım sorun teknik bir meseleden mi kaynaklanıyor, yoksa siyasi anlamda bir sorun mu var. Neticeyi göreceğim, ondan sonra gidip gitmemeye karar vereceğim" dedi.

ERDOĞAN: "24 AB ÜYESİ EĞER BİR GÜNEY KIBRIS'A UYACAKSA, ORAYA GİTMEYECEĞİZ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 24 Avrupa Birliği (AB) üyesinin Güney Kıbrıs'a uyması halinde, ne Dışişleri Bakanı'nın ne de Başmüzakereci'nin Lüksemburg'a kesinlikle gitmeyeceğini vurguladı. Erdoğan, siyasi bir yaklaşımla tarama sürecinin gölgelenmesi halinde, bundan sonraki sürece yaklaşımlarının farklı olacağını kaydetti.

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oll Rehn'in Türkiye'nin reform sürecinde düşüş yaşandığı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Sayın Rehn bunu neye dayanarak söylüyor, anlamakta zorlanıyorum. AB Komisyonu olarak kendilerinin hazırladıkları takvim şu anda aynen çalışmaktadır. Bu takvimde herhangi bir aksama yok. Bu takvim noktasında söylüyorsa burada bir yanlış var. Ama uygulamayla böyle bir düşünceleri varsa bu bir zihniyet değişimidir" şeklinde konuştu. Zihniyet değişiminin bir takvimle gerçekleşemeyeceğine işaret eden Erdoğan, dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şeyin olmadığını vurguladı.

Reklam
Reklam

"AB'nin hangi üye ülkesinde uyum yasalarıyla uygulama belirlenen takvim içerisinde oldu?" diyen Erdoğan, bunun mümkün olmadığını ifade etti. Uyum yasalarıyla ilgili takvimde herhangi bir aksama olmadığına dikkat çeken Erdoğan, şu anda müzakere süreci öncesi taramayı yaptıklarını dile getirdi.

Erdoğan, taramayla ilgili takvimde de aksama olmadığına işaret ederek, 20 tane tanıtıcı tarama, 18 tane de ayrıntılı taramanın gerçekleştiğini hatırlattı. Erdoğan, "Bunların hepsi belirlenen takvimde sürüyor, uygulamada zaten belirlenmiş bir takvim yok. Bizim öyle verilmiş bir sözümüz de yok. Bu bir zihniyet değişimidir. Tabi ki bu zaman alacaktır. Tabi biz samimiyetle, bütün gayretimizi ortaya koymak suretiyle bu süreci de işletiyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, 'Fiili müzakerelerin başlaması için Rum kesiminin vetosu aşılmaya çalışılıyor. Bu konuda bir mesajınız var mı?' sorusu üzerine, şöyle konuştu:
"Biz tabi şu anda Lüksemburg'da yapılan toplantıdan olumlu bir netice çıkmadıkça, 24 AB üyesi eğer bir Güney Kıbrıs'a uyacaksa, onun bilgisini alırız, ondan sonra da ne Dışişleri Bakanım ne Başmüzakerecim kesinlikle oraya gitmeyecektir. Bu kesin kararımızdır. Çünkü bizler şu anda taramayla ilgili bir fasılda ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık. Bunların hepsi kabul görmüştür. Herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Ama siyasi bir yaklaşımla tarama süreci gölgelenirse böyle bir durumda bundan sonraki sürece bizim yaklaşımımız da çok farklı olur. Çünkü hiçbir zaman ne tarama sürecine ne müzakerelere siyaset bulaştırılmamıştır. Burada eğer siyaset bulaştırılacak olursa bizim de tavrımız ona göre değişir."

Reklam
Reklam

Erdoğan, 'Böyle bir sonuç çıkarsa süreç kilitlenmeyecek mi?' sorusuna, "Yeni politikalar üretiriz, problem değil" karşılığını verirken, 'AB'den vaz mı geçeceksiniz?' sorusu üzerine ise, "O çok farklı bir şey. Eğer İngiltere'nin AB'ye giriş sürecini inceleme zahmetinde bulunursanız oralarda buna benzer olayları çok görürsünüz" dedi.

GKRY, AB-TÜRKİYE MÜZAKERELERİNİN BAŞLATILMASININ "ORTADA OLDUĞUNU" BİLDİRDİ

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında üyelik müzakerelerinin başlatılması konusunun "ortada olduğunu" bildirdi.

GKRY Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu, AB Dışişleri Bakanları'nın yapacağı toplantı için Lüksemburg'a gelişinde yaptığı açıklamada, müzakerelerin başlatılıp başlatılmayacağı konusunun "belirsiz" olduğunu söyledi. Daimi büyükelçiler, geçen hafta Rumlar'ın engellemesinden sonra müzakerelerin başlatılması konusunda anlaşmaya varamamış ve konu dışişleri bakanları toplantısına bırakılmıştı.

AB'NİN GÜNDEMİ TÜRKİYE

Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'nin en önemli gündem maddesini, yine bugün Türkiye ile yapılması planlanan Ortaklık Konseyi, Hükümetler Arası Konferans (HAK), fiili müzakerelerin bilim ve araştırma faslında başlatılması ve tüm süreç tamamlanıp katılım anlaşması imzalanana kadar geçici olarak kapatılması oluşturuyor.

Reklam
Reklam

İlgili fasılda, Brüksel'deki AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) düzeyinde üzerinde uzlaşma sağlanamayan AB ortak tutum belgesinin hazırlanması, Kıbrıs Rum kesiminin ısrarlı tutumuyla siyasi düzeyde dışişleri bakanlarına bırakılmıştı. AB dışişleri bakanları, HAK konusunda ortak bir görüşe varmaları halinde, son tutumlarını Lüksemburg'a gelmeden önce Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e iletecek.