'Türkiye AB'nin motoru olacak'

İstanbul - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin, genç ve dinamik popülasyonuyla AB'nin motoru olacağını söyledi.

Ali Babacan, Türkiye Genç İşadamları Derneği'nin (TÜGİAD) 20. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen gecede, "Türk Ekonomisi ve AB İlişkileri" konulu bir konuşma yaptı.

Son 3-4 yıldır hükümetin yaşama geçirdiği reformları anlatan Babacan, bu reform çabalarının belli alanlara konsantre olduğunu dile getirdi. Babacan, politik alanda demokrasi, insan hakları, özgürlükler ve hukuk alanında reformlar gerçekleştirildiğini, Kopenhag Kriterleri'nin tamamlanmasıyla AB müzakerelerinin başladığını anlattı.
Reform sürecinin sürdüğünü vurgulayan Babacan, "Bazen kağıtta yapmak daha kolay, önemli olan bunları hayata geçirebilmek" dedi.

Reklam
Reklam

Babacan, kamu ve finans sektöründe, sosyal güvenlik alanında reformların yaşama geçirildiğini ifade ederek, tüm bu reformların ekonomiyi temel olarak değiştirdiğini söyledi.

Demokratik reformların ekonomik gelişmeyi sağladığını vurgulayan Babacan, etkili politik kriterlerin yerine getirilmesiyle AB müzakere sürecinin başladığını hatırlattı.
Babacan, "Türkiye, genç ve dinamik popülasyonuyla AB'nin motoru olacak. Türkiye hakkında (çok kalabalık, yoksul) gibi önyargılar var.

Oysa Türkiye 5-10 yıl sonra bambaşka bir ülke olacak. Müzakere sürecinin sonunda kişi başına milli gelir 10 bin dolar seviyelerine ulaşacak. Türkiye'de yatırım yapmak küresel ve rekabetçi şirket olmak anlamına gelecek. Çünkü Türkiye, Ortadoğu, Afrika, Kafkaslar ve Avrupa'nın ortasında stratejik bir konuma sahip"dedi.