BERLİN (İHA) - Alman Sanayicileri Birliği (BDI) Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Türkiye'nin AB'ye girmesi gerektiğini bildirdi. BDI, Türkiye'nin AB'ye girişinin siyasi açıdan tartışıldığını, ancak ekonomik açıdan Türkiye'nin birlik içinde olmasından Almanya'nın büyük faydalar göreceğini belirttiği açıklamasında Türkiye'nin AB'ye girmesini desteklediklerini ve bu desteği de 5 önemli sebebe bağladıklarını kaydetti.
Açıklamasında Türk ekonomisinin AB'ye yöneldiğini, Türkiye'nin ticaretinin çoğunu Avrupa ülkeleriyle gerçekleştirdiğini hatırlatan BDI, "Türkiye'nin Avrupa ile yıllık ticaret hacmi 20 milyar Euro'yu aşıyor. Öte yandan, Türkiye AB için önemli bir pazar oluşturuyor. Bu arada Almanya, açık farkla Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı" ifadesini kullandı.
Türkiye'de faal ve kayıtlı Alman şirketlerinin sayısının bini geçtiğini hatırlatan BDI, "Türkiye'deki dolaysız yatırımın yüzde 40'ı Alman şirketlerinden gelmiş bulunuyor. Almanya'da ise 40 bin civarında Türk şirketi var. BDI kendi araştırmalarına dayanarak, Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinin AB iç piyasalarına bağlanmaları sayesinde karşılıklı alışveriş ve yatırım hacimlerinin arttığına dikkat çekiyor. Bu gelişmenin Türkiye için de geçerli olacağının altı da çiziliyor" açıklamasında bulundu.
Alman ekonomisinde Türkiye'nin Ortadoğu ve Orta Asya gibi bölgelerle ticaret açısından önemli bir stratejik ortak olduğuna dair ortak bir görüşün hakim olduğunu belirten BDI diğer hususları şöyle sıraladı:
"Türk ekonomisi, özellikle enerji ve hammadde gibi alanlarda yatırım için çok iyi bir pozisyona hakim. AB'ye üyelik şansının artmasıyla, BDI Türkiye'de strüktürel reformların ve özelleştirmenin hızlanmasını bekliyor. BDI'nin beklentisi, Türkiye'nin AB perspektifi sayesinde vasatın çok üstünde bir ekonomik büyüme hızına kavuşması ve buna bağlı olarak Avrupa ekonomisinin ivme kazanmasıdır. BDI, Türkiye'nin AB perspektifinin sürdürülmesiyle, bölgedeki siyasi istikrara ve güvenliğe büyük katkı sağlanabileceğinden emin. Bunun da Türkiye'nin ve Avrupa'nın ekonomilerine dinamizm kazandıracağı vurgulanıyor. Ayrıca BDI, AB perspektifi süren Türkiye'nin NATO üyesi olarak Batının istikrarı açısından çok önemli bir rol oynayabileceği görüşündedir."