"Türkiye, AB'ye uygun"

BERLİN (İHA) - AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, Türkiye-AB bağlantısının çok eski tarihlere dayandığını kaydederek, "Türkiye'nin üyelik için uygun olduğu tasdik edilmiştir " dedi.

Almanya'nın Berlin kentinde, Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) merkez binasında yapılan AB'nin genişlemesiyle ilgili toplantıda konuşan Verheugen, Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ile ortaklık anlaşması imzalayan ülkelerin başında geldiğini vurguladı.

1963 yılında imzalanan anlaşmayla Türkiye'ye AB perspektifi sunulduğunu hatırlatan Verheugen, bazı çevrelerin şimdi AB birliği şartlarının değişime uğradığını ileri sürdüklerini ifade ederek, "Türkiye'ye verilen vaat hemen her yıl tekrarlandı" diye konuştu.
Lüksemburg'ta 1997 yılında alınan kararı hatırlatan Verheugen, "Bu kararın altında o dönemin Başbakanı Helmut Kohl'ün imzası da vardı" dedi.

Reklam
Reklam

"Türkiye'ye güvenilir bir Avrupa perspektifi verme çabasındayız, aksini idda etmek doğru değildir" diyen Verheugen, Helsinki Zrvesi ile ilgili görüşlerini ise şöyle ifade etti:

"Helsinki Zirvesi'nde Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve hukuki alanda yerine getirmesi gereken şartları belirlendi. Bu şartları Türkiye hızlı olmasa da yerine getirme niyetinde. 1999 yılı Türkiyesi ile şimdiki Türkiye arasında çok büyük fark var."

Konuşmasında Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel'in Türkiye'ye sunduğu "imtiyazlı ortaklık" teklifine de değinen Verheugen, "İmtiyazlı ortaklık anlaşması Türkiye'yle zaten vardı. Zira, Türkiye Gümrük Birliğine üye bir ülkedir" dedi.
Verheugen, Türkiye'deki reform sürecinin Avrupa'nın da çıkarı olduğunu kaydederek, şöyle dedi:

"Başbakan Erdoğan, AB'nin 28 olacak üye sayısıyla Türkiye'nin üyeliğinin daha da risk taşıyacağı konusunda oldukça gerçekçi. Türkiye'nin ret yanıtı ülke için felaket olmaz."

Ayrıca Kıbrıs sorununu da gündeme getiren Verheugen, "Sorunun 1 Mayıs'tan önce çözüme kavuşup kavuşmayacağı konusunda kesin konuşamıyorum. Ancak sorun çözülürse, Avrupa'nın krizleri çözen bir yapıya sahip olduğunu kanıtlamış oluruz" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam