Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çok ciddi sıçramalar yapan, enflasyonu yüzde 7.5'e indiren, büyüme hızını da yüzde 8'e çıkartan Türkiye'nin, AB'ye yük olmaya gitmediğini, yük almaya geldiğini söyledi.
Erdoğan, Canterbury Üniversitesi'nde "Türkiye ve Avrupa Birliği (AB): Yeni Zelanda İçin Fırsatlar ve Engeller" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, herhangi bir sınıflandırmaya dahil edilemeyecek örnek bir ülke olduğunu belirterek, Türkiye'nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurguladı. Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "Türkiye'nin nüfusunun büyük bir çoğunluğunun Müslüman olması, genelde Batı'yla, Avrupa'yla yoğun ilişkiye girmiş olması, aynı zamanda 1.5 milyarlık Müslüman dünyasıyla ve bunun dışındaki dünya için köprü görevi görmektedir. Türkiye aslında, İslam dünyası içerisinde diğer ülkelere bir örnek olma gayreti içinde değildir. Ama bu zor bölgede Türkiye bir ilham kaynağı olabilir."
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin başladığını anımsatarak, yılbaşından sonra artık müzakerelerin de başlayacağını umduğunu kaydetti. Erdoğan, "Biz, yapılması gerekenleri yaparız, olması gerekenlerin hepsini oldurmaya çalışırız. Ondan sonra da muhataplarımızın görevlerini yerine getirmesini bekleriz. Ama şunun da bilinmesini isteriz, bizler bu görevlerimizi yerine getirip muhataplarımız getirmezse, bu bizim için bir kıyamet değildir" dedi.
Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada üç belirgin özelliği gündeme getirmek istiyorum. Bunun birincisi Türkiye, dinamik ekonomisiyle esaslı bir potansiyele sahiptir ve ekonomik kalkınmasını AB desteğiyle bugüne kadar sürdürmemiştir, kendi kaynaklarıyla yapmıştır. Önümüzdeki dönemde de çok daha ciddi ve net sıçramaların olacağı bir ülkedir. İkinci husus, Türkiye'nin AB'ye katılımıyla birlikte AB yeni bölgelere komşu olacaktır. AB'nin, bu noktada Türkiye vasıtasıyla bu ülkelerle kuracağı komşuluk, Birliğe ayrı bir güç katacaktır. Son olarak, Türkiye'nin nüfusunun büyük çoğunluğunun Müslüman olması da, bir katma değer olarak AB için görülmelidir."