"Türkiye, AB'yi hakediyor"

BURSA (İHA) - Avrupa Ödülü Kazanmış Kentler Birliği'nin 2002 Genel Kurulu ile Gençlik Forumu Bursa'da başladı. Türkiye'de İstanbul'la birlikte 'Avrupa Kenti' unvanına sahip 2. şehir olan Bursa, bugün tarihi bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Toplantıya Almanya'dan 12, Fransa'dan 8, İtalya'dan 7, Avusturya'dan 6, İngiltere'den 5, Belçika'dan 4, Hollanda'dan 3, Danimarka ve İsviçre'den 2, Yunanistan, Norveç, Polonya, İspanya'dan birer kentin temsilcisi katıldı. 3 gün sürecek olan Avrupa Ödülü Kazanmış Kentler Birliği Asamblesi'nin katılımcıları ilk olarak tarihi Vilayet Konağı'nda Vali Ali Fuat Güven'i ziyaret etti.

Reklam
Reklam

Katılımcılar, Güven'e yapılan ziyaret sonrasında Teyyare Kültür Merkezi'ne geçerken, Avrupa Ödülü Kazanmış Kentler Birliği Başkanı ve aynı zamanda Polonya'nın Czestochowa şehri Belediye Başkanı olan Wieslaw Maras, bu birlikteliğin ortak Avrupa topluluğu duygusunu pekiştireceğini söyledi. Maras, "Bu oluşumlar ülkeler arasındaki sınır ötesi işbirliğini pekiştirecektir. Ülkeler arasındaki kültür ayrımını ortadan kaldıracağı gibi Avrupa'da yaşanan siyasi çekişmeye de son verecektir. Burada sağlanacak birliktelikle Avrupa'yı tehdit eden terörün de ortadan kalkacağına inanıyorum" diye konuştu. Maras, bu birliğin Avrupa'nın genişlemesine katkıda bulunacağını da sözlerine ekledi.

FİLM İZLEDİLER Daha sonra katılımcılara, "Tarihi ve Turist Bursa" adlı film izlettirildi. Bursa'nın anlatıldığı filmin izlenmesinden sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser, şehirlerinin eski ile yeniyi canlandıran bir şehir özelliği taşıdığını ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Bilenser, "Asırlarca Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan Bursa, 1988'de Avrupa Konseyi'nce Avrupa Bayrağı'na layık görüldü. 1991'de de kazandığı Avrupa Kenti unvanı ile tarihin evrelerinde önemi büyük bir şehir olduğunu bir kez daha gösterdi" dedi.

Reklam
Reklam

6 padişaha ata yurtluğu yapan ve 196 tarihi anıt eserin bulunduğu Bursa'nın değişik kimlikleri ile Türkiye'nin 4. büyük şehri olduğunu söyleyen Bilenser, "Bu özelliklerinin yarı sıra otomotiv, tekstil ve gıda endüstrileri başta olmak üzere ülke ekonomisinin de merkezi konumundadır. Bir sonraki genel kurulda Bursa, Avrupa Birliği'ne üye bir ülkenin şehri olarak birlikteki yerini alacaktır" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN 4. BÜYÜK KENTİ Bursa'nın asırlarca Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yaptığını Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin de 4. büyük kenti olduğunu ifade eden Vali Ali Fuat Güven ise davetlilere şehrin özellikleriyle ilgili bilgi verdi. Vali Güven, şöyle dedi: "Bursa, 2 bin yılı aşkın geçmişiyle kültürel mirasının yanı sıra inanç turizmi açısından da önemli bir potansiyele sahip. Bu tarihi kimliğinin yanında 5 milyar dolar ihracatla Türkiye'nin önemli bir sanayi şehridir."

Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürü Sedat Sert, Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan Bursa, Edirne ve İstanbul ile yapılacak olan tanıtım kampanyalarıyla ilgili davetlilere bilgi verdi. Avrupa Birliği Ödül Alt Komitesi Başkanı Johanna Schicker de, Avrupa Ödülü Kazanmış Kentler Birliği'nin büyük bir görev üstlendiğinin altını çizdi. Schicker, Türkiye'nin aday ülkeler arasında Avrupa Birliği'ni en çok hak eden ülkelerin başında yer aldığını da söyledi. Konuşmalar sonrasında Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi binasına geçen katılımcılar, asamblenin ilk gününde 'Avrupa'nın tarihi kentlerindeki turizm ve güvenlik' konusunu ele aldılar.

Reklam
Reklam

GENÇLER BARIŞ İSTİYOR Öte yandan, aynı etkinlik çerçevesinde Avrupa Ödülü Kazanmış Kentler Birliği Gençlik Forumu'da Yerel Gündem 21'de yapıldı. Türkiye'nin yanı sıra 3 ülkenin gençlerinin katıldığı forumda gençler, nasıl bir Avrupa istediklerini dile getirdi. Gençler, özellikle dünyada artık savaş olmaması yönünde fikir belirtirken, barışla kazanılacak milyar dolarlarla fakir ülkelerdeki insanlara aktarılmasını istedi. Davetliler, öğleden sonra ise Bursa'nın tarihi ve turistik mekanlarını gezerek, şehrin kültürel mirası hakkında bilgi sahibi oldu.