Türkiye-Acara ilişkilerinde yeni dönem

ARTVİN (İHA) - Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti ile Türkiye arasında askeri, kültürel ve turizm gibi birçok alanda iş birliği yapılmasının planladığı belirtildi.

Artvin Gazeteciler Derneği'nce düzenlenen gezi kapsamında, Batum'a giden gazeteciler, Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Şevki Mütevellioğlu'nu ziyaret etti. Şevki Mütevellioğlu, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem açıldığını belirterek, başta Artvin olmak üzere Rize ve Trabzon illeri ile Acara Özerk Cumhuriyeti arasında büyük bir yakınlaşma olduğunu ifade etti. Özellikle bilimsel, eğitim ve turizm alanında işbirliği içerisine girildiğini ifade eden Mütevellioğlu, Batum'un turizm yoğunluğu yaşadığı bir dönemde olduğunu ve bu yoğunluğun ilerleyen dönemlerde Türkiye'ye de yansıyacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Gün geçtikçe Acara Özerk Cumhuriyeti'ne Türk yatırımcıların daha fazla ilgi duymaya başladığına dikkat çeken Başkonsolos Mütevellioğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Özellikle özelleştirme kapsamında Türk müteşebbisler tarafından satın alınan tesisler var. Bu çerçevede yakınlaşmanın daha da artacağına inanıyorum. Geçtiğimiz dönemde Hopa ile Batum arasında 72 saat vizeden muaf deniz otobüs seferleri başlatılmıştı. Şimdilerde ise bu seferler Trabzon ve Rize'yi kapsar şekilde genişletildi."
Son yıllarda gümrük ve güvenlik konularında büyük ilerleme kaydedildiğini ifade eden Başkonsolos Mütevellioğlu, güvenlikle ilgili kaygıların yersiz olduğunu hatırlatarak, Batum'u ziyaret etmekten çekinen Türk vatandaşlarını Batum'a davet etti ve en ufak bir sıkıntıda dahi kapılarının açık olduğunu dile getirdi.

ENERJİ, ALIŞVERİŞİ VE DOSTLUĞU PERÇİNLEYECEK

Acara Başbakanı Levan Varshalomidze'nin Muratlı Barajı açılış töreninde Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası Türkiye ve Acara arasında enerji alışverişinin de başlayacağını söyleyen Başkonsolos Mütevellioğlu, yaz aylarında Türkiye'nin Acara'dan elektrik alacağını, bunun karşılığından kış aylarında Acara'ya elektrik vereceğini bildirdi. Mütevellioğlu, Batum Havaalanı'nın Türkiye ile ortak kullanımı konusunda ise şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Batum Havaalanı'nın altyapısı uluslararası kullanım için yetersiz. Altyapı ve modernizasyon görüşmeleri devam ediyor. Bu konuda atılmış bir adım maalesef yoktu. Ama önemli bir projedir. Bu proje Batum ve çevresine büyük bir hareket kazandıracaktır."

Gazateciler, daha sonra Batum'da Gürcü ve Türk esnafı da ziyaret etti. Ziyaret sırasında Türk Gazetecilere konuşan Batumlu Temuri Abaşidze ise, "Biz Türkiye ile zaten komşuyuz, gidip gelmek var, bir problem yok ve her şey güzel gidiyor" dedi. Abaşidze, Türkiye'ye gelerek fuhuş olaylarına karışanlarla ilgili olarak da, "Kimse bu işi zevkine yapmıyor, bu düşük yaşamadan oluyor ama hepsini bir gözle bakmak doğru olmaz. Bunları yapanlara hükümet bir önlem alsın. İleride bir problem çıkabilir, nataşalar zorunlu olarak, yani açlıktan bu işi yapıyor. Keşke Türkiye'deki vatandaşlar gibi herkes namuslu olsaydı. Nataşaların taşımış oldukları virüs konusunda ise, Türk Hükümeti sağlık kontrolünü yapsa hem vergi almış olur, hem de bu sayede ne Türk, ne de Rus hastalanır. İki ülke arasında doğruluk olduğu sürece dostluklar ebediyete kadar sürer" dedi.

Reklam
Reklam

Bu arada, Batum'da 9 yıldır esnaflık yapan Yücel Numanoğlu da, "Özellik sınır ticaretinde önemli yatırımlar yapıldı ve gittikçe işler daha iyiye gidiyor. Ancak vizesiz geçişler yapılsa, sınır ticareti daha da canlı olabilir. Komşu olan ülke ile ikili ilişkilerin daha iyi olacağını düşünüyoruz. Avrupa devletleri pasaportsuz geçiyor ama yakın olan bir ülkede vizeli geçişler var" şeklinde konuştu.