“Türkiye, ‘Arap Baharı’nı şekillendiriyor”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı İbrahim Kalın, Türkiye’ye, "Arap Baharı"nın sonucunu şekillendirmede eşsiz etkileme gücü sağladığını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı İbrahim Kalın, İslamcı gruplar ve Arap dünyasındaki "haydut rejimleri" angaje etme politikasının Türkiye’ye, "Arap Baharı"nın sonucunu şekillendirmede eşsiz etkileme gücü sağladığını belirtti. Kalın daha demokratik bir Arap dünyasının Türkiye’yi güçlendireceğini vurguladı.

Washington Times gazetesi, İbrahim Kalın’ın Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü’nde yaptığı konuşmayı, “Türk Politika Danışmanı: Türkiye ‘Arap Baharı’nı Şekillendiririyor” başlıklı haberinde yansıttı. WT, Kalın’ın, Türkiye’nin, İslamcı gruplar ve Arap dünyasındaki haydut rejimleri angaje etme politikasının Türkiye’ye ‘Arap Baharı’nın sonucunu şekillendirmede eşsiz etkileme gücü sağladığını söylediğini yazdı.

Reklam
Reklam

Gazeteye göre, Kalın, Türkiye’nin, Hizbullah, Hamas ya da Müslüman Kardeşler gibi Ortadoğu’da “zor oyuncular” olarak adlandırılan grupların birçoğunu angaje ettiği için eleştirildiğine dikkat çekti, ancak şimdi bu grupların çoğunun kendi ülkelerinde önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

-“DAHA DEMOKRATİK BİR ARAP DÜNYASI TÜRKİYE’Yİ GÜÇLENDİRECEK”-

İbrahim Kalın, Türkiye’yi eleştirenlerin bazılarının, bunun, Türkiye’nin dış politikası için bir test olduğunu, Türkiye’nin şimdiye kadar kurulu düzenle, rejimlerle, Arap dünyasındaki diktatörlerin çoğu ile çalıştığı için zor durum içine düştüğünü öne sürdüklerini belirterek “Bizim yanıtımız, aslında Türkiye’nin, daha demokratik ve refah içinde bir Arap dünyasınca zayıflatılmayacağı, aksine güçlendirileceğidir” diye konuştu.

Washington Times’e göre, Kalın “haydut rejimlerle” olan ilişkilerinin Türkiye’ye, reformları cesaretlendirmede sessiz, perde arkası bir rol olanağı sağladığına işaret etti. Kalın, “Iran veya Suriye gibi bir ülkeyi angaje ettiğinizde istediğiniz şey sonuç elde etmektir, sansasyonel söylem, kamuoyu önünde mücadele etmek değil” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Başbakan Başdanışmanı Kalın, 12 Haziran seçimlerinde AKP’nin oyların yüzde 50’sini kazanmasına karşın anketlerin, halkın yüzde 65-70’inin dış politikayı onayladığını gösterdiğine de dikkat çekti.(ANKA)