"Türkiye, Arap dünyasına yakınlaştı"

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’ın Türkiye'nin Arap dünyasına daha fazla yakınlaştığını belirtti.

BERLİN (ANKA) – Türkiye’nin, giderek artan bir biçimde Arap dünyasına yakınlaştığı, bundan da AB üyeliğine engel koyan Avrupa siyasetçilerinin de sorumlu olduğu öne sürüldü. Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’ın Türkiye'nin Arap dünyasına daha fazla yakınlaştığını belirtirken, “Merkel ve Sarkozy'nin gösterdiği muhalefet, Ankara'nın kendinden emin bir şekilde yeni yönüne karar vermesini hızlandırmıştır” görüşünü dile getirdi.

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt, Türkiye’nin Orta Doğu’daki önemine vurgu yaparken Türkiye’nin, yeni gücünü daha özgüvenli bir dış politika için kullandığını, artık yalnızca AB üyeliğine yoğunlaşmayarak yüzünü daha fazla Arap dünyasına çevirmekte olduğunu belirterek modernliği birleştirdiği için Türkiye’nin, Arap dünyasına örnek oluşturduğunu yazdı.

Reklam
Reklam

ABHaber tarafından yansıtılan değerlendirmelerinde gazete, “Üyeliği konusunda Türkiye'nin Avrupalılardan olumlu cevap beklemeye devam edeceğini düşünmek saflık olacaktır” yorumu yaparken “Merkel ve Sarkozy'nin gösterdiği muhalefet, Ankara'nın kendinden emin bir şekilde yeni yönüne karar vermesini hızlandırmıştır” dedi.

-“ARAP DÜNYASINDA SİYASİ SONUÇLAR YARATACAK”-

Türkiye'nin Arap dünyasına yakınlaşması öncelikle kendi ulusal menfaatlerine hizmet ettiğini, Türklerin bölgeye geri dönüşünün de Arap dünyasında siyasi sonuçları beraberinde getireceği yorumunu da yapan gazete şöyle devam etti:

“Bununla birlikte Arap kamuoyu, Türkiye'nin politikasını memnuniyetle karşılamaktadır. Türkiye'nin bölgedeki rolü, Hamas ve Hizbullah gibi İran yanlısı güçler tarafından dahi memnuniyetle karşılanmaktadır. Türkiye'nin Orta Doğu'da bir mucize gerçekleştirmesi mümkün olmamasına rağmen, bölgede gösterdiği bağlantı ABD ve Avrupa tarafından desteklenen İsrail'in etkisini azaltmış ve İran'ın Orta Doğu'da lider olma çabalarını yumuşatmıştır. Dolayısıyla Türkiye'nin Orta Doğu'daki rolü göz ardı edilemez.” (ANKA)

Reklam
Reklam