Türkiye Asırlık Camileriyle Ramazanı Karşılayacak

ŞANLIURFA (A.A) - Yurt Haberler Editörlüğü - Kimi zaman yapıldığı dönemin ihtişamını kimi zaman da sadeliğini yansıtan, asırlardır günde 5

ŞANLIURFA (A.A) - Yurt Haberler Editörlüğü - Kimi zaman yapıldığı dönemin ihtişamını kimi zaman da sadeliğini yansıtan, asırlardır günde 5 vakit cemaatini ağırlayan ve hikayeleriyle dikkat çeken Türkiye'nin asırlık camileri, bu yıl da ramazan ayında ibadet edecek müslümanlara hizmet vermek için hazır.

Orhan Gazi'den Ahmed Şah'a, Emir Mahmut Bey'den Yıldırım Beyazid'e kadar dönemin hükümdarlarının, ünlü mimarlarının ve zengilerinin yaptırarak müslümanların hizmetine sunduğu, dış estetikleri, işlemeleri, minareleri, kubbeleri ve diğer bazı özellikleriyle bulundukları bölgelere hayat kazandırıp şehrin de simgesi haline gelen camiler, ramazan ayında sadece birer ibadethane değil, eğitim ve kültür hizmeti de veriyor.

Reklam
Reklam

Anadolu'nun en eski camileri arasında yer alan Şanlıurfa'daki tarihi Ulu Cami, ibadet etmek isteyenlerin yanı sıra mimarisiyle de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Türkiye'de en fazla caminin bulunduğu iller arasında yer alan ve "Peygamberler Şehri" olarak da bilinen Şanlıurfa'da, Haşimiye bölgesi yakınlarındaki tarihi Ulu Cami, günün her saatinde ibadet etmek isteyen vatandaşların akınına uğruyor.

Özellikle hava sıcaklıklarının yaz aylarında bunaltıcı olduğu kentte caminin mimari yapısı nedeniyle serin oluşu, ibadet etmek isteyenlere kolaylık sağlıyor.

Kur'an- Kerim hatmi çerçevesinde senenin her günü sabah ve ikindi namazının ardından birer Cüz'ün okunduğu camide, yıllardır Ramazan ayında da teravih namazı hatimle kıldırılıyor.

Ulu Cami İmamı Ali Topal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin günübirlik cemaatinin haricinde bir de özel cemaatinin bulunduğunu söyledi.

Topal, bazı vakit namazlarının yanı sıra Ramazan ayında da kentin en ücra köşelerinden bile bazı vatandaşların hatimle teravih namazını kılabilmek için özelikle bu camiyi seçtiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Söz konusu camide kadınlar için de genişçe bir ibadet mekanının bulunduğunu ifade eden Topal, şunları kaydetti:

"66 metre uzunluğundaki tarihi camimiz, Türkiye'nin enine en uzun olan camileri arasında yer alıyor. 72 sütun üzerine kurulu cami 7 bin 440 metrekarelik bir alana inşa edilmiştir. Camimiz, yaklaşık 5 bin kişinin aynı anda ibadet edebilme kapasitesine sahiptir."

-Tarihi Ulu Cami-

Şanlıurfa'da, kim tarafından ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen Ulu Cami, çeşitli kaynaklardan temin edilen bilgilere göre, Nurettin Zengi tarafından 1170-1175 tarihleri arasında onarılıp bugünkü şeklini aldı.

Bahçesindeki güneş saati, sekizgen köşeli saat kulesi ve mimarisiyle Anadolu'nun en eski camileri arasında yer alan Ulu Cami, Suriye'nin Halep kentindeki Ulu Cami ile mimari bakımından benzer özellikler gösteriyor.

Avlusunda mezarlık, türbe (Mevlana Halid Bağdadi'nin oğlu Şehaübeddin Ahmet adına) ve güneş saati yer alan caminin içerisinde su kuyusu da bulunuyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: