"Türkiye asla savaş yanlısı bir ülke olmadı"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda Suriye'ye yönelik milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

ANKARA (ANKA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda Suriye'ye yönelik milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, "Türkiye asla savaş yanlısı bir ülke olmamıştır. Barışın iki ülke arasında devam etmesi için çalışıyoruz" dedi.

Türkiye-Yeni Zelanda arasında Hava Taşımacılığı’na ilişkin İşbirliği Anlaşması’nın görüşülmesinin ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk çelik, Milletvekilleri tarafından yöneltilen soruları yanıtladı.

Çelik, CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce’nin İntibak Yasası neden 2013’e kaldığı yönündeki sorusuna şöyle yanıt verdi:

Reklam
Reklam

“İntibak yasasının 2013'e kalmasının nedeni parasal değil. Şükür ki paramız var. Parasız dönemden devraldık ama şimdi hamdolsun her zaman her şeye paramız var. Bu dosya bazlı çalışma. Ancak o döneme kalacak. Yaklaşık 2,5 milyon emeklimizi ilgilendirdiği için zamana ihtiyacımız var. Bu sorunu sorun olmaktan çıkaracağımızı söyledik.”

MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır ise hükümetin uluslararası ilişkilere yönelik olarak, “Suriye’ye yönelik devlet tavrınıza saygı duyuyoruz, anlayışla karşılıyoruz. Ancak bunun ardından gelebilecek bir savaş ihtimali var mı? Nereye kadar bu tavrı sürdüreceksiniz?” sorusunu Bakan Çelik’e sordu. Çelik, konuya ilişkin söylenmesi gerekenlerin her platformda dile getirdiklerini vurgulayarak, “Biz de söyledik, çağdaş dünya devletleri de söyledi. Türkiye asla savaş yanlısı bir ülke olmamıştır. Barışın iki ülke arasında devam etmesi için çalışıyoruz. Türkiye için hem kardeş Suriye halkı hem de insan hakları açısından önemli olan konular dikkate getirildi” dedi.

BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan da Türkiye’de Suriye’ye ilişkin 2 toplantı yapıldığını hatırlatarak, “Suriye’de muhalefete ilişkin toplantı yapıyorsunuz. Ancak bu ülkedeki 16 demokrat kürt gruptan bir temsilci çağırmıyorsunuz. Bunun özel bir nedeni var mı?” diye sordu.

Reklam
Reklam

Bakan Çelik ise konuya ilişkin şunları söyledi:

“Ben muhalefet toplantısı yapmıyorum. Suriye'de olan bitenlere karşı demokratik bir yaklaşım gösteriyoruz. Bunların kimlerin katıldığı ve kimliklerini kontrol etmiş değiliz doğrusu. Kürt-Türk ayırımı bir kenara bırakmak lazım. Eğer sınırlar dışındaki Kürtler ise bizim akrabalarımızdır. Böyle bir yaklaşımımız yok.”

Bir başka muhalefet milletvekilinin, Kocaeli’ndeki bazı sanayi şirketlerinin 300-600 TL ücret arasında gençleri çalıştırdığı yönündeki iddiasını da cevaplayan Bakan Çelik, “Kocaeli’ni de çok iyi bilirim. Çok şükür ki ana muhalefet çalışmıyorlar diye değil, ücretleriyle ilgili konuyu gündeme getirdi. Umuyoruz ki önümüzdeki dönemlerde daha iyi ücretler alacaklardır” diyerek bir cevap verdi.(ANKA)