Türkiye, Balkan Matematik Olimpiyatları'nda şampiyon oldu

Antalya’da 21 ülkenin katılımıyla düzenlenen 29. Balkan Matematik Olimpiyatı’nda Türkiye ülke sıralamasında birinci oldu. Türkiye’yi...

Antalya’da 21 ülkenin katılımıyla düzenlenen 29. Balkan Matematik Olimpiyatı’nda Türkiye ülke sıralamasında birinci oldu. Türkiye’yi temsil eden öğrenciler 5 altın, 6 gümüş ve 1 bronz madalya kazandı.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB)’nın organizasyonuyla gerçekleştirilen 29. Balkan Matematik Olimpiyatı’na 11 Balkan ülkesi ile farklı coğrafyalardan 10 misafir ülkeden 123 öğrenci katıldı. Ülkeler altı öğrenci, bir lider ve bir lider yardımcısından oluşan ekiplerle temsil edildi. Beş gün boyunca devam eden olimpiyatta öğrenciler Sonlu Matematik, Geometri, Sayılar Teorisi, Analiz ve Cebir alanlarında ter döktü.

Reklam
Reklam

Olimpiyata ev sahipliği yapması nedeniyle Türkiye'yi 2 ekip temsil etti. Ekipler, 19. Ulusal Bilim Olimpiyatı ile Matematik Branşı Takım Seçme Sınavı'nda başarı gösteren öğrenciler arasından seçildi. Türkiye A Ekibi; Mehmet Efe Akengin, Ufuk Kanat, Berfin Şimşek, Yunus Emre Demirci, Mehmet Sönmez, Mehmet Akif Yıldız’dan; B ekibi ise Eray Aydın, Fatih Kaleoğlu, Burak Varıcı, Eren Durlanık, Muhammed İkbal Ulvi ve Orhan Tahir Yavaşcan’dan oluştu. Olimpiyatların akademik yöneticiliğini ve jüri başkanlığını Türkiye'den Doç. Dr. Azer Kerimov, Problem Komitesi Başkanlığını Dr. Okan Tekman, Sınav Komitesi Başkanlığını ise Doç. Dr. Şahin Emrah yaptı. Olimpiyatta Türkiye’yi temsil eden tüm öğrenciler madalya kazandı.

Türkiye adına yarışan iki takımdaki öğrencilerden Ufuk Kanat, Berfin Şimşek, Yunus Emre Demirci, Mehmet Sönmez ve Muhammed İkbal Ulvi altın madalya kazandı. Mehmet Efe Akengin, Mehmet Akif Yıldız, Fatih Kaleoğlu, Burak Varıcı, Eren Durlanık ve Orhan Tahir Yavaşcan gümüş, Eray Aydın ise bronz madalyanın sahibi oldu. Türkiye A Takımı ülke sıralamasında birinci, B takımı ise dördüncü oldu.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin ilk kez 2002 yılında yine Antalya’da ev sahipliğini yaptığı Balkan Matematik Olimpiyatları, ilk kez 1984 yılında Yunanistan’da düzenlendi. Olimpiyatlar, 11 üye balkan ülkesinin yanı sıra dünyanın çeşitli coğrafyalarından misafir ülkelerin katılımıyla, 29 yıldır devam ediyor. Katılımcı ülkeler takımlarını, kendi seçim kriterlerine göre ulusal matematik olimpiyatları sonucunda belirliyor Birçok ülkede, Balkan Matematik Olimpiyatına katılan ekip Uluslararası Matematik Olimpiyatına (IMO) da katılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: