Türkiye Barolar Birliği'nden TMMOB Düzenlemesine Tepki Çağrısı

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'yle (TMMOB) ilgili düzenlemeye yönelik toplumun...

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'yle (TMMOB) ilgili düzenlemeye yönelik toplumun her kesimini ve özellikle tüm sivil toplum örgütlerini tepkilerini dile getirmeye çağırdı.

Yazılı bir açıklama yapan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, 9 Temmuz 2013 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda bir kanun tasarısı görüşülürken verilen önergeyle; harita, plan, etüt ve projelerin meslek odalarının denetimine tabi tutulamayacağı hükmünün getirildiğini hatırlattı.

Böylece TMMOB'a bağlı odaların, bu odalara bağlı meslek mensuplarının işlemlerini denetleme yetkilerinin ortadan kaldırıldığını kaydeden Feyzioğlu, mühendis, mimar ve şehir plancıları odalarının mesleki denetim yapamaması; kıyılara, ormanlara, sulara, kültür-tabiat varlıklarına ve şehirlerin dokusuna zarar verecek nitelikteki harita, plan, etüt ve projelerin hayata geçirilmesinin önünde, bundan böyle etkili bir denetimin olmayacağı anlamına geldiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Feyzioğlu, "Toplumda hiçbir tartışma ve değerlendirme imkânı yaratılmaksızın, sırf oy çokluğuna dayanılarak yapılan bu değişiklik, gerekçesi nasıl ortaya konulursa konulsun, doğrudan doğruya kamuya ve yurttaşlara büyük zarar vermiş; bundan sonraki süreçte verilecek zararlara adeta kapı aralamış bulunmaktadır. Katılımcı demokratik anlayışa karşı katı bir tavır olarak gördüğümüz bu yasal düzenlemeyi, aynı zamanda yönetimin otoriterleşmesine zemin hazırlayan bir girişim olarak değerlendiriyoruz. İdarenin uygulamalarında keyfiliğe davetiye çıkaracağı muhakkak olan bu anlayışa dur denilmesi adına, toplumun her kesiminin ve özellikle tüm sivil toplum örgütlerinin, anılan düzenlemeye karşı tepkilerini dile getirmelerini umut ediyoruz. Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı olarak, konu ile ilgili görüş ve değerlendirmelerimizi kamuoyuyla paylaşmayı bir görev bilmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: