"Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor Konferansı"

ÇANKIRI (A.A) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Bilir, cumhurbaşkanının halk tarafından seçileceğini belirterek, "2014

ÇANKIRI (A.A) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Bilir, cumhurbaşkanının halk tarafından seçileceğini belirterek, "2014 yılında Türkiye'nin hükümet sisteminin adı yarı başkanlık sistemi olacak" dedi.

Bilir, AK Parti Ar-Ge Başkanlığınca 100. Yıl Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor Konferansı"nda yaptığı konuşmada, parlamenter sistem nedeniyle Türkiye'de uzun yıllar siyasi istikrarsızlık yaşandığını, 1961 Anayasası'ndan 2002 yılına kadar 32 hükümet kurulduğunu savundu.

Reklam
Reklam

Bazı hükümetlerin görev süresinin 1,5 yılın altına düştüğüne dikkati çeken Bilir, geçmişte Türkiye'de sıklıkla ortaya çıkan askeri darbeler ve vesayet yönetimi olgusunun mevcut sistemle yakından bağlantılı olduğunu dile getirdi.

Başkanlık sistemi tartışmasının yıllardır devam ettiğini, 1924, 1961 ve 1982 anayasa yapım sürecinde de gündeme geldiğini anlatan Bilir, "Cumhurbaşkanı artık halk tarafından seçilecek. Başbakan da dolaylı bir şekilde halk tarafından seçiliyor. Burada çifte meşruluk var. Yani 2014 yılında Türkiye'nin hükümet sisteminin adı yarı başkanlık sistemi olacak" ifadesini kullandı.

Başkanlık sisteminde keyfilik olmayacağını dile getiren Bilir, şunları kaydetti:

"Başkanlık sisteminde milletvekilleri bakan olamaz. Yasama ve yürütme kendi alanındadır. Parlamenter sistemdeki milletvekilleri potansiyel olarak bakanlığa adaydır. Milletvekilleri bakan olma hayaliyle başbakanla iyi geçinmeye çalışır. Bu da onların bağımsızlığını etkileyebilir. Yani kendi iradeleriyle karar vermek yerine uyumlu davranma modelini seçebilirler.

Reklam
Reklam

Başkanlık sisteminde milletvekilleri daha bağımsızdır."

Bilir, başkanlık sisteminde yasama ve yürütmenin birbirini denetleyeceğine ve frenleyeceğine işaret ederek, bugünkü sistemde Başbakanın hem milletvekillerini hem de bakanları belirlediğini vurguladı.

Mevcut sistemde kuvvetler ayrılığı bulunmadığını savunan Bilir, "Yasama ve yürütme iç içe geçmiş. Normalde hükümeti Meclis denetler. Türkiye'de sistem o kadar tersine dönmüş ki... Kim kimi denetliyor belli değil. Bence bakanlar milletvekillerini denetliyor. Böyle bir sistem yok. İnanın akademisyenler bu sistemin adını koyamıyorlar" şeklinde konuştu.

Muhabir: Özgür Alantor-Ferhat Barulay

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: