"Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" Konferansı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Bilir, "Parlamenter sistem bu ülkenin dokusuna uygun değildir. Bizim yeni

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Bilir, "Parlamenter sistem bu ülkenin dokusuna uygun değildir. Bizim yeni bir hükümet sistemine ihtiyacımız vardır" dedi.

Bilir, AK Parti Ar-Ge Başkanlığı tarafından Yozgat Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" konulu konferansta yaptığı konuşmada, amacının başkanlık sistemi konusunda toplumdaki yanlış bilgi ve algıların ortadan kaldırılması olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bir hükümet sistemi sorunu olduğunu savunan Bilir, "Fakat bugüne kadar gerçekten ciddi anlamda sorgulanamadı. Parlamenter sistem sanki bizim kaderimiz. Parlamenter sistem olmazsa olmaz gibi bakılıyor. Ülkemizde parlamenter sistem yaklaşık bir asırdır uygulanıyor. Ama bugüne kadar parlamenter sistem ülkede koalisyon hükümetlerine, ekonomik krizlere, terör sorununa ve vesayet kurumların güçlenmesine neden olmuştur" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'de yeni bir hükümet sistemine ihtiyaç duyulduğuna ilişkin görüşlerin geçmişten günümüze farklı zamanlarda farklı kesimlerce dile getirildiğini ifade eden Bilir, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin en önemli anayasal sorunlarından birisi hükümet sistemine ilişkindir. Türkiye 2002 yılından itibaren sağladığı siyasal istikrar sayesinde ulaştığı ekonomik, siyasal, toplumsal ve uluslararası ilişkiler anlamındaki pozisyonunu, istikrarsızlığı ve kaosu bünyesinde taşıyan mevcut parlamenter sistemi nedeniyle her an kaybedebilir. Benim şahsi kanaatim şudur ki; parlamenter sistem bu ülkenin dokusuna uygun değildir. Bizim yeni bir hükümet sistemine ihtiyacımız vardır."

Parlamenter sistem nedeniyle Türkiye'de uzun yıllar siyasi istikrarsızlık yaşandığını, 1961 Anayasası'ndan 2002 yılına kadar 32 hükümet kurulduğunu belirten Bilir, "Aslında bu süre içerisinde 8 hükümet kurulması gerekir. Bu rakamlar size bir şeyler anlatıyordur. Bizim bir hükümet sistemi sorunumuz var. Parlamenter sistem AK Parti Hükümeti döneminde işliyor. Bugünkü istikrarın sebebi parlamenter sistem değildir. Bugünkü hükümet istikranın iki sebebi vardır. Birincisi, AK Parti'nin arkasındaki yüzde 50 toplumsal destek. İkincisi Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasındaki uyumdur. Dolayısıyla bu sistem parlamenter sisteme rağmen işlemektedir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Bilir, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Muhabir: Özcan Güney / Musa Özyürek

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: