"Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" Sempozyumu

Uludağ Üniversitesi (UÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Parlak, 2014'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra kimsenin,

Uludağ Üniversitesi (UÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Parlak, 2014'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra kimsenin, "Türkiye parlamenter sistemdedir" diyemeyeceğini söyledi.

Parlak, Düzce'de düzenlenen "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor" sempozyumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin parlamenter sistemle yönetildiğini belirterek, bu sistemin şartının, yürütmenin başında olan kişinin parlamento tarafından seçilmesi olduğunu kaydetti.

"Eğer yürütmenin başındaki en üst kişi, halk tarafından seçiliyorsa bu parlamenter sistem değildir" diyen Parlak, yürütme modeline göre devletlerin başbakanlık, yarı başkanlık ve parlamenter sistemlerinin bulunduğunu anlattı.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Parlak, Türkiye'nin parlamenter sistemle yönetildiğini ancak 2007'de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında ülkenin fiilen parlamenter sistemden çıktığını dile getirerek, "2014'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra kimse 'Türkiye parlamenter sistemdedir' diyemeyecek" ifadesini kullandı.

Başkanlık sisteminde yürütmeden sorumlu tek kişinin olduğunu belirten Parlak, şöyle konuştu:

"Bir tarafta cumhurbaşkanı, diğer tarafta başbakan yoktur ve başkan halk tarafından seçilir. Yasamaya karşı da yürütmenin tam bir bağımsızlığının olması gerekir. Yarı başkanlık sisteminde ise devlet başkanı yine halk tarafından seçilir fakat yürütme parlamentonun içinde faaliyet gösterir. Asıl olan, demokrasinin vurgulanmasıdır. İyi ya da kötü sistem yoktur. Bu durum ülkeye ve o rejimin uygulanma şekline göre değişir. Siz başkanlık ya da parlamenter sistemi uygular, çok kötü yönetirsiniz veya tam tersi çok başarılı olursunuz. Bu, sistemin kendisinden ziyade ülkenin özelliklerine ve karakteristiğine bağlıdır."

Reklam
Reklam

-"Geçmişte de çalışmalar yapıldı"-

Prof. Dr. Parlak, başkanlık sistemi hakkında geçmişteki siyasi oluşumlarında çalışmalar yaptığını ifade ederek, "Necmettin Erbakan'ın Milli Nizam Partisinin program listesine başkanlık sistemini yazdığını, Alparslan Türkeş'in '9 Işık Manzumesi'nde başkanlık sisteminin mutlak istendiğini, Turgut Özal'ın başkanlık sistemini getirmek istediğini, Süleyman Demirel'in sistemi tartışmaya açtığını biliyoruz. İrili ufaklı başka siyasi ekollerin başkanlık sistemiyle ilgili çalışma yaptıklarını biliyoruz" şeklinde konuştu.

Muhabir: Barış Zengin

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: