AB Komisyonu Türkiye'ye ilişkin İlerleme Raporu ve Katılım Ortaklığı Belgesi'ni bugün açıklıyor. Belgenin son dakikaya kadar değişikliğe uğrayabileceği bekleniyor.
Komisyon, son bir yıldaki gelişmelerin değerlendirildiği İlerleme Raporu ile birlikte Türkiye'nin müzakere sürecindeki yol haritası niteliğini taşıyan Katılım Ortaklığı Belgesi'ni (KOB) de yayımlayacak.
AB Komisyonu, bugün yapacağı toplantıda Türkiye'nin İlerleme Raporu ve Katılım Ortaklığı Belgesi'ni onaylayacak. Aynı toplantıda Hırvatistan'a ilişkin belgeler de onaylanacak. Belgelerin bugün öğle saatlerinde kamuoyuna açıklanması bekleniyor.
Rehn'in sözcüsü Christina Nagy, dün yaptığı açıklamada İlerleme Raporu ve KOB ile ilgili basında çıkan hiçbir bilgiyi teyit edemeyeceğini, belgelerin son halini bugün alacağını, pazarlıkların ve değişikliklerin son dakikaya kadar devam edeceğini söylemişti.
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, belgelerin basına açıklanmasının ardından basın toplantısı düzenleyecek.
NELER BEKLENİYOR?
İlerleme Raporu'nda, Avrupa Birliği Komisyonu'nun, ‘milli güvenlik' tanımının geniş kapsamından duyduğu rahatsızlığı dile getirmesi, Avrupa Birliği yolundaki reformların da, zaman zaman yargı makamları tarafından dar yorumlandığına dikkat çekmesi bekleniyor.
Katılım Ortaklığı Belgesi de, iki yıl içinde yapılması gerekenlerle ilgili oldukça yüklü bir liste içeriyor. Belge, İlerleme Raporu'nda dile getirilen eksikleri gözönüne alarak, Türkiye'nin önüne 'kısa vadede yapılması gerekenler' listesini koyuyor.
Listede Ek Protokol'ün Kıbrıs'ı da içine alacak şekilde uygulanması ve Kıbrıs Rum Yönetimi'yle ilişkilerin normalleştirilmesi gibi unsurlar yer alıyor.
Belgede, gayrimüslim azınlıkların mallarına el koyulması uygulamasına son verilmesi isteniyor ve ruhban sınıfının eğitiminin sağlanması gerektiği vurgulanıyor.
Belgede ayrıca, Kürtçe öğrenimi için destek olunması, işkence ve kötü muamelenin önlenmesi, insan haklarının geliştirilmesi ve sivil-asker ilişkilerinin Avrupa Birliği'ne uyarlanması talep ediliyor. Belgede yargı bağımsızlığının sağlanması gerektiğine de vurgu yapılıyor.