Türkiye, birleşme ve satın almalarda 6,5 milyar dolar büyüklük yarattı

Türkiye, senenin ilk yarısında 130 şirket birleşme ve satın alma işlemine sahne oldu. 6,5 milyar...

Türkiye, senenin ilk yarısında 130 şirket birleşme ve satın alma işlemine sahne oldu. 6,5 milyar dolar büyüklük yaratan işlemlerde Mey İçki’nin 2 milyar 100 milyon dolara Diageo Plc’ye satılması ile İtalyan çimento devi Italicementi’nin Türkiye’de Set Grup Holding ve Afyon Çimento dışında kalan yatırımlarını, 414 milyon dolara Limak Holding’e devri öne çıktı.
Ernst & Young, Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma Barometre Raporu ile 2011’in ilk yarı sonuçlarını açıkladı. 10 ülkeyi kapsayan raporda yer alan bulgulara göre Türkiye 6,5 milyar dolar büyüklük oluşturan 130 işlemle senenin ilk yarısında en fazla birleşme ve satın alma yapılan ikinci ülke oldu.
Dikkate değer işlemler ise Mey İçki’nin 2 milyar 100 milyon dolara Diageo Plc tarafından satın alınması ve İtalyan çimento devi Italicementi’nin Türkiye’deki Set Grup Holding ile Afyon Çimento dışında kalan yatırımlarının, 414 milyon dolara, Limak Holding’e devri oldu.

Reklam
Reklam

YÜZDE 117 ARTIŞ VAR
Raporda, bölgede ilk 6 ayda yapılan işlemlerin tahmini parasal büyüklüğü 28,9 milyar dolar olarak açıklanıyor. Bu, geçen seneye oranla 117’lik bir artışı ifade ediyor. 10 ülke arasındaki karşılaştırmada birinci sırayı ise 163 birleşme ve satın alma işlemiyle Polonya aldı. İşlem tutarı fazla iki büyük satın almanın öne çıktığı ülkede 16,9 milyar dolar büyüklük yaratıldı.
Dördü dışında tüm ülkelerde 2010’un ilk yarısı ile karşılaştırıldığında yapılan birleşme ve satın almalarda artışın gözlemlendiği rapor bulgularına göre senenin ilk yarısında tamamlanan birleşme ve satın alma işlem sayısı 597. Bu da tamamlanmış işlemlerde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 5’lik bir artışa tekabül ediyor. İşlemlerin yüzde 58 ile ağırlıklı bölümünü iç alımlar oluştururken, yüzde 76’sına stratejik yatırımcıların satın almaları damgasını vurdu.
İlk yarıda en fazla işlem yapan sektör 86 işlemle üretim oldu. Değer olarak en büyük işlemlerin yer aldığı sektörler telekom ve bankacılık oldu. Türkiye’de ise işlem sayısıyla enerji sektörü ilk sıraya yerleşirken, büyüklük olarak Diageo-Mey İçki işleminin öne çıktığı yiyecek içecek sektörü ilk sırayı aldı. Ayrıca Türkiye’de son zamanların en hareketli sektörlerinden olan ilaç alanındaki işlemler de süratle devam etti.
Bölge genelinde 100 milyon doları aşan işlemlerde ortalama tutar, 450 milyon dolar oldu. Bunların toplam işlem sayısı içerisindeki payı ise yüzde 5,5’i buldu. 100 milyon doların altında olan işlemlerde ortalama büyüklük ise 14 milyon dolar oldu.
Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler konuya dair açıklamasında, Birleşme ve Satın Alma Barometresi 2011 ilk yarı sonuçlarının Orta ve Güneydoğu Avrupa bölgesine olan yatırımcı ilgisinin devam ettiğini net bir şekilde ortaya koyduğunu vurguladı. Cantekinler, bununla birlikte, Türkiye’nin de bölgenin en çekici ülkelerinden biri olduğunun teyit edildiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz