Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Özgüveni olan dünyanın ileri ülkelerinde yabancılara mülk satışı var'' dedi.
Bayraktar, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Kayseri İmar İnşaat Müteahhitleri Derneği (KAYİMDER) tarafından düzenlenen ''Gelişen Kentler Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, yaklaşık 7 milyara ulaşan dünya nüfusunun yarısının şehirlerde yaşadığını belirtti. Türkiye'de şehirleşme oranının yüzde 78'ler civarında olduğuna dikkati çeken Bayraktar, bir ülkenin gerçek varlığının binaları olduğunu anlattı.
Bayraktar, Türkiye'nin konut stokunun 20 milyon civarında olduğunu, bunun 5 milyonunun son 9.5 yılda yapıldığını ifade ederek, şöyle devam etti: ''1999'daki Marmara, Gölcük ve Düzce depremlerinden sonra bir travma yaşadık. Bu travma bizi kendimize getirmeye başladı. Deprem yönetmeliği değişti, mimari yapı değişti, betonarme değişti, hazır beton devreye girdi ve biraz kaliteli binalar yapmaya başladık. Yapı denetimi geldi. 2001'den itibaren 17-18 ilde başladı, 2011'in başından itibaren de tüm Türkiye'ye şamil oldu. Bu tam Türkiye'nin gerçek kaidesine belki uymuyor. Biz onu şimdi modern dünyanın yaptığı gibi teknik müşavirliğe çeviriyoruz. Öyle kaçak, göçek, merdiven altı değil, bilimsel, yasalara uygun... İmar Kanunu değişecek, Müteahhitlik Kanunu'nda değişiklikler olacak.''
Yabancılara mülk satışı
Yabancı gerçek kişilere mülk satışıyla ilgili kanunu Meclise getireceklerini kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti: ''İnşallah buradan da çok ciddi kaynak bekliyoruz. Çünkü, bu Türkiye'nin ihtiyacı. Özgüveni olan dünyanın ileri ülkelerinde yabancılara mülk satışı var. Artık, Türkiye'ye bir yönelme var. İnsanlar Avrupa'ya gitmek istemiyor. Türkiye daha güvenli bir liman. Biz burada siyaset yapamayız. Türkiye'de son 9 yılda çok ciddi bir gelişme oldu, kalkınma oldu, ekonomik istikrar sağlandı. Bulunduğumuz coğrafyanın zorluğuna rağmen, etrafımız yangın yeri olmasına rağmen, Avrupa'da çok ciddi sıkıntılar olmasına rağmen, işsizlik tavan yapmasına rağmen Türkiye'de bir istikrar ortamı var. Bunun için komşu ülkelerden Türkiye'ye gelmek için çok ciddi talepleri var. Hatta bu yasa çıkacak diye şuan kapora verenler var. İnşallah bu da olduktan sonra hem yabancı para girişinden hem de 2B gayrimenkullerinin satılmasından bir kaynak gelecek. Bu Türkiye'ye bir hareket getirecek. Hem yeni orman alanları üretilecek hem vakıf eserleri ihya edilecek, diğer taraftan da afet riski taşıyan binaların yenilenmesi sağlanacak.''
Bayraktar, üzerinde durdukları, çok önemsedikleri yasalardan birinin de afet riski altındaki alanların dönüşümü yasası olduğuna dikkati çekerek, çok katlı kaçak yapıların gecekondulardan daha büyük bir sorun olduğunu anlattı.Kayseri'de, Konya'da bu tür yapılar olmamasına rağmen Samsun'da, Eskişehir'de Trabzon'da, her yerde bu tür yapıların bulunduğuna işaret ederek, Türkiye'nin bundan seri bir şekilde kurtulması gerektiğini kaydetti.Bayraktar, bu konuda Kayseri'nin başarılı olmasının sebeplerinden birinin vatandaşın belediyeye olan inancı olduğunu ifade ederek, demokratik ülkelerdeki önemli ayaklardan birinin halk olduğunu, halka rağmen birşey yapılamayacağını söyledi.
Belli gurupların kentsel dönüşüm için kendilerine karşı çıktıklarını dile getiren Bayraktar, bunu gerçekleştirmek için azimli ve kararlı olduklarını bildirdi.
''Kalem efendisi yetişmeyecek''
Bayraktar, teknik eğitime yönelik bir yapı oluşması, ''kalem efendisi'' yetişmemesi için 4 4 4 eğitim sistemini getirdiklerini belirterek, ''Liseyi bitirdikten sonra geliyor, 'Beni genel müdür yardımcısı yap.' Şimdi Açık Öğretim mezunları odacı oluyor. Teknik eleman olsa, kolunda bir bilezik olsa, çalışacak çok daha fazla para kazanacak. Adamın işi yok. Mezun oluyor, 'Ne iş yaparsın? Her işi yaparım.' İşte bu olmaz. 'Devekuşu Kabare Tiyatrosu' olur. Mesleği olsa, eli nasırlı olsa, alnından ter aksa, bizim o zaman kalkınmamız çok daha güzel olacak'' diye konuştu.
Müteahhitler Odası'nın kurulması için ciddi bir gayret içinde olduğunu belirten Bayraktar, ''TOBB'un bize yardım etmesi lazım. Berberlerin odası var, müteahhitleri odası yok. Türkiye'de 200 bin müteahhit var. Türkiye bunu taşımaz. Faydası var ama zararı da var. Hiç birşey beceremeyen geliyor müteahhitlik yapıyor. Müteahhit ya alaydan yetişecek, ya mektepten yetişecek. Bunun bir formasyonu olması, kariyeri olması lazım'' dedi.
KAYİMDER Başkanı Ali Aydın, Bakan Erdoğan Bayraktar'a plaket verdi.
(AA)