Türkiye bu kez “erotik roman” ile gündemde

AİHM, Guillaume Apollinaire'in, “sado-erotik” romanı “On Bir Bin Kırbaç”ın Türkiye’de toplatılması ve yayıncısının çezaya çarptırılması ile ilgili dava konusundaki kararını Salı günü duyuracak.

-STRAZBURG(ANKA) – Türkiye’de ifade özgürlüğü konusu, bu hafta yine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) gündeminde olacak. AİHM’nin, Salı günü, ünlü Fransız yazar ve şairi Guillaume Apollinaire'in, eleştirmenlerce türünden en iyilerinden biri sayılan “sado-erotik” romanı “On Bir Bin Kırbaç”ın ( Les Onze Mille Verges) Türkiye’de toplatılması ve yayıncısının çezaya çarptırılmasına ilişkin davaya konusundaki kararı Salı günü açıklanacak.

Fransa’da 1. Dünya Savaşı öncesi Picasso’dan Andre Breton’a kadar dönemin en tanınmış sanatçı ve yazarları arasında çok sayıda dostu bulunan Guillaume Apollinaire, ülkesinde 1970 yılına kadar yasak olan, “Les Onze Mille Verges” adlı “sado-erotik” romanını “On Bir Bin Kırbaç” adı ile yayınlanan Bandırmalı yayıncı Rahmi Akdaş’ın şikayeti üzerine AİHM’de açılan dava sonuçlandırıldı.

Reklam
Reklam

Hades Yayıncılığı sahibi Rahmi Akdaş, 1999 yılında piyasaya çıkarttığı kitabın toplantıldığı ve “müstehcen” materiyel yayınladığı savıyla cezaya çarptırıldığı gerekçesiyle 2004 yılında Türkiye'yi AİHM'ye şikayet ederken Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü, adil yargılama ve mülkiyetin korunması haklarına ilişkin maddelerinin ihlal edildiğini savunmuştu. (ANKA)