Türkiye bu krizden güçlü şekilde çıkacak

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik krizde ikinci bir dalga gelip gelmediği sorusuna karşılık, ''Finans sektörü boyutuyla başlayan bir kriz, şu anda reel sektöre yansımış durumda. Şimdi reel sektörden finans sektörüne geri bir dönüş olabilir mi, olumsuz bir etki olabilir mi kaygıları var.

Ama, Türkiye'nin bankacılık sektörü bu krize son derece sağlam bir yapıda yakalandı. Türkiye'nin temelleri sağlam olduğu için bu krizden güçlü şekilde çıkacak'' dedi.

Şimşek, Grand Otel'de Gaziantep il ve ilçe başkanları ile belediye başkan ve adaylarıyla basına kapalı yaptığı toplantının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin, ''sanayi üretiminin yıllık bazda 2001 yılından bu yana ilk kez küçüldüğünü'' ve ''Merkez Bankasının yıl sonu büyüme hedefini sıfıra çektiğini'' hatırlatarak görüşlerini sorması üzerine Şimşek, sanayi üretimini etkileyen birkaç faktör bulunduğunu, bunlardan birisinin ihracat olduğunu ifade etti.

Şimşek, ''İkincisi, birçok sektörümüz eylül sonrası döneme önemli stoklarla yakalandı. Talep bu kadar hızlı şekilde daralırken, stok eritme yoluna gidildi. Ama, bu stoklar bittiği zaman üretim tekrar hızlanacak. Dolayısıyla, onun da etkisi var'' dedi.

Bakan Şimşek, sadece Türkiye değil birçok ülkede sanayi üretiminin yüzde 20'nin üzerinde düştüğüne, bazı ülkelerde yüzde 30'a yakın düştüğüne, ihracattın da benzer şekilde olduğuna işaret ederek, şöyle dedi:

''Dolayısıyla bu sadece Türkiye'ye özgü bir sıkıntı değil. 12 Eylülden bu yana dünya ekonomisi senkronize bir şekilde, eş zamanlı bir şekilde bir resesyona doğru gidiyor. Birçok ülke, birçok bölge yılın ikinci, üçüncü çeyreğinde resesyona yani ekonomide daralmaya zaten girmişti. Ama bu giderek daha da derinleşen bir süreç. Bunda dış talebin katkısı büyük, mevcut stokları eritme eğilimi büyük. İçeride talepte daralma söz konusu. Bu kriz, Türkiye'ye özgü değil. Türkiye'ye ilişkin kaygılardan kaynaklanmıyor. Ama, maalesef Türkiye de dünya ticaretinde giderek daha yüksek pay alan bir ülke olarak bundan etkileniyor. Bunu da doğal karşılamak lazım. Ama gerek istihdam boyutuyla gerek üretim boyutuyla bunun etkilerini sınırlamak için de elimizden geleni yapıyoruz. Ülkenin imkanları tabi ki sınırlı, ama o imkanları en iyi şekilde, en etkin şekilde kullanıp özellikle istihdamı korumak için gerekli adımları atıyoruz.''

Reklam
Reklam

Gerek Türkiye'de gerekse dünyada alınan tedbirlerin zamanla olumlu bir etkide bulunacağını ümit ettiğini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti: ''Türkiye gerek reel sektör boyutuyla yaşanan sıkıntıları bence aşacaktır. Olaya o şekilde bakmakta büyük fayda vardır. Türkiye'nin temelleri sağlam olduğu için bu krizden güçlü şekilde çıkacak. Ama, temelleriniz sağlam olabilir, malınızı satmaya çalıştığınız ülkeler o malları almıyorsa tabi ki sizin üretiminize, istihdamınıza olumsuz şekilde yansır. Olaya o şekilde bakmakta fayda var.''

Bakan Şimşek, IMF konusunda ise, ''IMF konusunda yeni bir gelişme yok. Yeni bir gelişme olduğu zaman sizlerle paylaşırız'' ifadesinde bulundu.