LONRDA-PARİS (İHA) - AB Uyum Yasaları paketinin Meclis'te kabul edilmesinin dış dünyadaki yankıları sürüyor. Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Elmar Brok, BBC'ye verdiği bir mülakatta, Türkiye'ye övgüler yağdırdı. Elmar Brok, "Üyelik tarihi verilmesi için Türkiye'nin attığı adım yeterli mi?" şeklindeki bir soruya ise "Hayır" cevabını verdi.
Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Üyesi Brok, yeni gelişmelerle Türkiye'nin AB yolunda kesinlikle büyük mesafe kaydettiğini ve bunu takdir etmeleri gerektiğini belirtirken, "Türk parlamentosunun son iki üç yılda aldığı kararlar inanılmaz. Türkiye'nin artık Avrupa Birliği için ciddi bir aday olduğunu söylemek gerek. Ama Kopenhag Siyasi Kriterleri hala karşılanmış değil" dedi.
Elmar Brok, "Bu koşullar nedir?" şeklinde soru üzerine "Tam demokrasi, hukukun üstünlüğü. Ayrıca ordunun siyasi gücündeki belirsizlik sürüyor. Yargının bağımsızlığı sorunu da hala geçerli. Bu yeni yasaların nasıl uygulandığını görmek gerekiyor" diye konuştu. Brok, "Ama bu yasalar bile geçerken milliyetçilerden büyük muhalefet geldi. Avrupa, şimdi Ankara hükümetini teşvik edecek, cesaret verecek hiçbir adım atmayacak mı?" şeklindeki soruya ise "Sadece söylediklerimizle teşvikte bulunabiliriz. Doğru yönde atılmış bir adım. Türkiye artık ciddi bir aday, ama daha atılacak adımlar olduğunu Türkiye'nin görmesi gerekli" cevabını verdi.
"ÜYELİK ÖNCESİ TÜRKİYE'YE MALİ YARDIM KONUSU GÜNDEME GELMELİ" "Türkiye'de Avrupa Birliği'ni suçlayanlar var. Diyorlar ki, Türkiye hangi adımı atarsa atsın, Avrupa Birliği yeni taleplerle karşılarına çıkacak? Bu yolun bir sonu yok mu?" sorusuna karşılık olarak da, bu yolun nerede bittiğinin Kopenhag kriterleriyle açıkça tarif edildiğini, aday ülkelerden Slovakya'nın üyelik müzakerelerinin de, bu kriterlere aykırı durumlar bulunduğu için gecikmiş olduğunu anlatan Brok, Kopenhag kriterlerinin, üyelik müzakerelerine başlamanın koşulu olduğunu hatırlattı.
"Avrupa Birliği, siyasi kriterlerin tamamlanmasına değilse bile ekonomik sorunlardan çıkılmasına yardımcı olabilir mi?" sorusuna da Avrupa Parlamentosu Milletvekili Elmar Brok, bu noktada Gümrük Birliği'nden kaynaklanabilecek bazı yardım fırsatlarını Avrupa'nın değerlendirmesi gerektiğini belirtirken, üyelik öncesi mali yardım konusunun da gündeme gelmesini savundu.
"TBMM İMKANSIZI GERÇEKLEŞTİRDİ"
Bu arada Fransa'da yayımlanan Le Monde Gazetesi de, "AB Uyum Yasaları" paketinin parlamentodan geçişini "Türkiye ölüm cezasını kaldırdı, Kürtçe öğrenimine izin verdi" başlığı altında duyurdu.
Gazete, birinci sayfasında verdiği haberde "TBMM'nin imkansızı gerçekleştirdiğine" dikkat çekerken, erken seçim kararını takiben gelen bu önemli değişikliği "Dev bir adım" olarak niteledi. Gazete, yasal değişikliklerin her şeyi bir anda çözecek olmasa da, demokratların taleplerine meşru zemin oluşturacaklarına dikkat çekti.
Türkiye'deki gelişmelere geniş yer veren Le Monde'un yorumunda, Turkiye'nin kasasının neredeyse bomboş olduğu belirtilDİ. Erken seçimler arefesinde, siyasi partilerin, seçmenlere, Avrupa Birliği'ne üyelik perspektifi ve bunun sağlayabileceği istikrardan başka verebileceği vaat kalmadığını da öne süren gazete, bunun yasaların Meclis'ten geçme zamanlaması açısından "Anlamlı" olduğu kaydetti.