Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan Küresel Cinsiyet Ayrımcılığı Endeksinde Türkiye, 128 ülke arasında 121., bir başka deyişle sondan 7. sırada yer aldı.
Küresel Cinsiyet Ayrımcılığı Endeksi'ni değerlendiren Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen, 2006 yılında cinsiyet ayrımcılığı endeksinde 108. sırada yer alan Türkiye'nin Umman ve Mısır'ın ardından bu yıl 121. sıraya düşmesinden üzüntü duyduklarını söyledi. Türkiye'nin ardından Fas, Benin, Suudi Arabistan, Nepal, Pakistan, Çad ve Yemen'in yer aldığına dikkat çeken Av. Türkmen, küresel cinsiyet ayrımcılığı endeksinin ekonomik katılım ve fırsat eşitliği ile sağlanan eğitim imkanı, siyasi güç ve sağlık hizmetlerine erişim dikkate alınarak şekillendirildiğini hatırlatarak, "Endeks ülkemizin kadına ne kadar değer verdiğini açıkça ortaya koyuyor. Türkiye'de kadınlarımız her alanda geri plana itiliyor. Siyasette, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra oda, borsa ve belediyelerde de kadının adına rastlamak imkansız gibi bir şey. Yasa ve yönetmelikler maalesef kağıt üzerinde kalıyor. Geçmiş yıllara bakıldığında kadınlarımızın özellikle iş yaşamına daha çok adapte olduğu görülse de istatistikler ülkemizin daha çok yol alması gerektiğini gösteriyor. Türkiye'nin geldiği noktanın 2006 yılından daha kötü olduğunu gösteren küresel endekse bakıldığında özellikle siyasilerimizin artık şapkasını önüne koyması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
Türkiye’nin yasal ve uluslararası tüm düzenlemelere imza attığını ancak bu imzaların tek başına yeterli olmadığını ifade eden Av. Türkmen, verilerin olumluya dönmesi için tüm resmi ve sivil kuruluşların elbirliği ile çalışması, projeler üretmesi ve üretilen bu projelerin de yine birlikte atılacak adımlarla hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
İŞKAD olarak bir yıldan bu yana cinsiyet ayrımcılığına karşı projeler hazırlayıp uygulamaya koyduklarının altını çizen Av. Elif Doğan Türkmen, cinsiyet ayrımcılığının önüne geçmek için her platformda seslerini yükselteceklerini sözlerine ekledi.
ENDEKS HAKKINDA
Türkiye, endeksin ekonomik katılım ve fırsatlar sıralamasında 118, eğitime ulaşmada 110, sağlık alanında 87, siyasi güç açısından 108. sırada yer aldı. Küresel cinsiyet ayrımcılığı endeksinin ekonomik katılım ve fırsatları içeren sıralamasında endekse yeni giren Mozambik, Filipinler ve Gana ilk üç sırada yer alırken eğitime erişimde Avustralya, Belçika ve sıralamaya yeni giren Belize ilk üçü oluşturan ülkeler oldu. İlk üçü sağlık alanında Angola, Arjantin ve Avusturya, siyasi güç alanında da İsveç, Finlandiya ve Norveç oluşturdu.
Endeksin gelir gruplarına göre sıralamasında Türkiye, 25 ülkenin yer aldığı orta üst gelir grubu ülkeler arasında yer aldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz