Ankara (AA) - 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bugün Türkiye'nin "bütün ülkeyi kucaklayacak bir cumhurbaşkanını seçmekte sıkıntı içinde olduğunu" savunarak, "Neden? usul yanlış. Halk, muhtarını, belediye meclisini seçiyor. Niye cumhurun başını seçemiyor? İşte Türkiye bunu tartışmadı ve halktan da ses çıkmadı" dedi.
Demirel, Bilkent Üniversitesi Öğrenci Konseyi Siyaset Bilimi Platformu tarafından düzenlenen konferansta yaptığı konuşma sonrasında bir öğrencinin "Daha iyi bir Türkiye için daha iyi bir cumhurbaşkanı olmalı mı?" sorusuna, "Evet olmalı" yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili sorular üzerine de Demirel, cumhurbaşkanının bir siyasi partinin cumhurbaşkanı olamayacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanı bir tanedir. Herkesin cumhurbaşkanı olacaktır. Cumhurbaşkanı seçimi herkesin cumhurbaşkanı olacak şekilde yapılsa daha iyi olur. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre cumhurbaşkanının nasıl seçileceği belli. TBMM'de aday çıkacak, bu adaylardan birisini Meclis seçecek. Bugün TBMM'nin kompozisyonu belli. 41 milyon oyun yüzde 26'sını almış bir siyasi parti yüzde 60'larda sandalyeye sahip. Yani, yüzde 60 sandalyeye sahip bir parti, cumhurbaşkanını seçecek. O kimin cumhurbaşkanı olacak? O partinin mi yoksa bütün Türkiye'nin mi cumhurbaşkanı mı? Tartışılacak. Mesele, bugünkü anayasaya göre cumhurbaşkanı seçilecekse, bu seçim olmaktan ziyade bir muameleyi tamamlamak olacaktır. Seçim dediğiniz zaman, birden fazla insan çıkacak seçmenin karşısına, seçmen onlardan birini tercih edecek. Bugün yaptığımız şey, kimin seçilme ihtimali olduğu belli, mevcut usule göre. Buradan çıkan netice şu; Bugün Türkiye aslında bütün Türkiye'yi kucaklayacak bir cumhurbaşkanı seçmekte sıkıntı içindedir. Neden? Usul yanlış. Bugünkü durum, gayri hukuki değil hukukidir. Halk, muhtarını, belediye meclisini seçiyor. Niye cumhurun başını seçemiyor? İşte Türkiye bunu tartışmadı ve halktan da ses çıkmadı. 17 Avrupa ülkesinde cumhurbaşkanını halk seçiyor. Başkanlık sistemi demek değil, halkın seçmesi. Çankaya'ya çıkıp oturacak kişi, Türkiye'nin yüzde 50'sinden fazlasını temsil etmelidir. Uygar dünyanın farkındasınız, ama onun yaptığını yapmıyorsunuz."
Demirel, "Çankaya Köşkü'ne eşi türbanlı biri cumhurbaşkanı olarak çıkabilir mi?" sorusunu yanıtlarken de bunun kanuni bir engeli bulunmadığını söyledi.
AİHM kararlarında ve Avrupa mahkemelerinde, dini simgelerin kamu alanı sayılan yerlerde kullanımının ayrımcılık anlamına geleceğinin ifade edildiğini belirten Demirel, "Çankaya kamusal alan sayılır mı, bu tartışılacak. Ama her şey kanunlarla olmuyor. Umarız ki Türkiye için böyle bir sebepten sıkıntı çıkmaz" diye konuştu.
Demirel, "Sağdaki arayışları nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya ise "Hem orta sağ, hem orta sol kendi aralarında birleşmeye mecburdur. Halka karşı sorumlulukları vardır" karşılığını verdi.