Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşu

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 89.yıldönümü nedeniyle mesajlar yayınlanıp cumhuriyetin ilanıyla ilgili görüşler bildirildi.Malatya Belediye Başkanı Ahmet...

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 89.yıldönümü nedeniyle mesajlar yayınlanıp cumhuriyetin ilanıyla ilgili görüşler bildirildi.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden bugüne kadar büyük hamleler gerçekleştirerek önemli başarılara imza atıldığını söyledi.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yayınladığı mesajında,

“Kurulduğu 1923 yılından bu yana büyük hamleler gerçekleştirerek, önemli başarılara imza atan devletimizin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine ulaşması için millet olarak büyük gayret gösteriyoruz. Millet olarak her türlü zorlukları aşarak bugünlere gelirken, birlik ve beraberliğimizi pekiştiren, çağdaşlaşmanın, aydınlanmanın ve demokrasinin yolunu açan Cumhuriyeti korumak hepimizin görevidir" dedi.

Reklam
Reklam

Çakır, bu duygu ve düşüncelerle bütün hemşehrilerinin özellikle geleceğimizi emanet edeceğimiz sevgili çocuklarımızın ve gençlerimizin Cumhuriyet Bayramını kutladığını belirterek şunları söyledi: "Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını ve bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum.“

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık da Cumhuriyetimizin kuruluşunun 89. yıldönümünü milletçe büyük bir onur, coşku ve heyecanla kutladıklarını belirterek şöyle konuştu: "19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlatılan Milli Mücadele, büyük bir inanç ve kararlılıkla yürütülmüş ve tüm güçlüklere karşın, eşine az rastlanır bir zafer kazanılmıştır. Yüce Meclisimiz bundan 89 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir' ilkesiyle Cumhuriyeti ilan etmiş, muasır medeniyetler seviyesine ulaşılması yolunda en önemli adımı atmıştır. Ulusumuz, Cumhuriyetle birlikte ulusal bir devletin, onurlu, özgürce düşünebilen ve eşit haklara sahip yurttaşları haline gelmiş, devletin tek ve gerçek sahibi olmuştur.”

Reklam
Reklam

Çalık, bugün bizlere düşen görevin çağdaşlaşma yolunda atılan adımları daha da çoğaltmak ve milletimizin refahını artırarak, ulusumuzu dünya ulusları içerisinde hak ettiği yere taşımak olduğunu belirterek şunları söyledi: "Hükümetimiz bu yolda kararlı adımlar atmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti aradan geçen 89 yıl içinde günbegün daha da güçlenmiş, büyümüştür. Ekonomi ve ticarette; sanayi ve ihracatta; ulaşım ve kalkınmada ve insana hizmet veren bütün alanlarda tüm dünyanın parmakla gösterdiği bir mesafe katetmiştir. Bizlerin, milletimizin ve bilhassa da geleceğimizin teminatı gençlerimizin gücü ve desteğiyle de 100. yaşına gireceği 2023 yılında inşallah önümüze koyduğumuz daha büyük hedeflere ulaşacaktır.”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Ağbaba, mesajında “Sadece Türkiye için değil, dünya tarihi açısından da bir dönüm noktası olan Cumhuriyet’in ilanının üzerinden 89 yıl geçti. 89 yıl önce bugün Ulusal Kurtuluş Savaşı Cumhuriyet ile taçlandırılmıştır. Cumhuriyet, Türkiye için sadece bir yönetim biçimi değişikliği değil aynı zamanda emperyalizme karşı verilen mücadelenin ve gerici anlayışlara karşı direnişin simgesidir. Cumhuriyet bir devrimin en onurlu simgesidir" dedi. Anadolu insanının Cumhuriyete olan sevgisinin kolay kolay sökülüp atılamayacağını anlatan Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son dönemlerde dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir uygulamayla, bir ülkede yaşayan vatandaşların Milli Bayramlarını kutlamaları, anlamsız gerekçelerle yasaklanmak istenmektedir. Hiçbir güç, 19 Mayıs’ın, 30 Ağustos’un, 29 Ekim’in kutlanmasını engelleyemez. AKP, Cumhuriyet’ten ve devrimlerden öç alırcasına siyaset yapmaya devam etmektedir. Tüm yasaklamalara karşı Cumhuriyetimizi coşkuyla kutlayacağız.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: