Ankara -(AA) Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, küresel yönetim göstergelerinin bazılarına göre Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne (AB) aday Doğu
Avrupa ülkelerine göre daha iyi ilerleme gösterdiğini belirtti.
Dünya Bankası'nın ''Yönetim Konuları V, 1996-2005 yılları için Yönetim Göstergeleri'' Raporu'nda, ifade özgürlüğü, siyasi istikrar, hesap verebilirlik, hükümetin etkinliği, mevzuatın kalitesi, kanun hakimiyeti ve yolsuzlukla mücadele gibi kriterlere göre ülkelerin değerlendirmesi yapıldı.
Rapor, Türkiye'nin yolsuzlukla mücadelede da dahil olmak üzere birçok göstergeye göre önemli ölçüde ilerleme kaydettiğini, ancak bazı konularda ilerlemeye ihtiyaç duyulduğunu ortaya koydu.
Bankanın raporunda, Türkiye'de, yolsuzlukla mücadelede 2000/2002 yıllarında hatırı sayılır bir gerilemenin yaşanmasının ardından, 2005'te gözle görülür bir ilerleme meydana geldiğine dikkat çekiliyor. Buna göre, Türkiye ''yolsuzlukla mücadele'' göstergesinde 2002 yılında en alttaki yüzde 40'lık dilimden bulunurken, 2005'de en alttaki yüzde 60'lık dilime yükselmiş gözüküyor. Bir diğer ifade ile 2002 yılında Türkiye'den daha iyi durumda yüzde 60'lık ülkeler grubu varken, bu oran 2005 yılında yüzde 40'a iniyor.Raporda, Türkiye'nin ''ifade özgürlüğü ve hesap verebilirlik'' göstergesi, 1998 yılında yüzde 20 iken, bu oran 2005 yılında yaklaşık yüzde 40-50'ye
ulaşıyor.
''Politik İstikrar'' konusunda da Türkiye'nin ilerleme kaydettiği anlaşılıyor. Rapora göre, 1996 yılında Türkiye'nin yüzde 10'luk dilimde yer aldığı, 2005 yılında ise diliminin yüzde 30'a çıktığı görülüyor. 'Hükümetin etkinliği'' göstergesinin 2005 yılında yüzde 60'lık diliminin üstüne çıktığı görülen raporda, ''mevzuatın kalitesi''nin 2005 yılında yüzde 60'lık dilimde olduğu belirtiliyor.
''Kanun hakimiyeti'' göstergesinde de 1998 yılına göre bir gerileme söz konusu iken, 2002 yılından bu yana bu göstergede de iyileşme gözleniyor.Birkaç yıl içinde Türkiye'nin pek çok konuda ilerleme kaydettiğini belirten Vorkink, ancak Türkiye'nin daha iyi standartlara yükselmesi için ''mevzuatın kalitesi'' gibi bazı göstergelerde daha çok ilerleme göstermesi gerektiğine işaret etti.
Vorkink, raporun, yönetimdeki iyileşme ile gelir seviyesi ve sosyal göstergeler arasındaki bağlantıyı belirgin biçimde ortaya koyduğuna dikkat çekerek, yönetimdeki gelişmenin, Türkiye'ye daha iyi gelir seviyesi ve yaşam standardı olarak döndüğünü, Türkiye'nin ekonomisinde son 5 birkaç yılda bunu gözlemlediklerini kaydetti.