RUSYA: Hipersonik Nükleer Uzay Mekiği geliştirildi.
Bir dedikodudan ibaret henüz, işin aslı bu yılın Eylül ayında ortaya çıkacak. AMA, eğer doğruysa; Üçüncü Dünya Savaşı’na hiç olmadığımız kadar yakınız demektir...
Rusça yayın yapan haber ajansı RIA Novosti’nin haberine göre Rusya’nın Stratejik Füze Güçleri komutanı Alexei Solodovnikov, Eylül 2016’da düzenlenecek Uluslararası Askeri Teknoloji Forumu’nda bu gelişimi açıklayacak. Habere göre geliştirilen bu yeni mekiğin ayrıntıları şöyle;
Bir kere hipersonik hızda uçabiliyor. Hipersonik, basitçe ses hızının üzerinde demek olsa da; teknik olarak ses hızının 5 katı anlamında da kullanılabiliyor. Haberin bir başka ayrıntısında yer alan "bu mekik dünyanın herhangi bir noktasına bir-iki saatte uçabilecek" cümlesi de, hipersonik kelimesinin teknik anlamını öne çıkarıyor. Sızdırılan ayrıntılara göre, bu mekik aynı zamanda uzaya çıkıp dünyaya geri dönebilecek donanıma sahip.
Başka? Mesela bu hipersonik mekiğin Rus Silahlı Kuvvetleri ve Rusya Aerohidrodinamik Enstitüsü ortaklığında gerçek kılındığı sanılmakta (Evet, Rusya’nın bir aerohidrodinamik enstitüsü var). Ayrıca bu mekiğin 27 tona yakın bir yükü de taşıyabileceği, bu yükün de muhtemelen nükleer bomba olacağı belirtiliyor. Ne güzel, değil mi? (!)
Rusya Savunma Bakanlığı ise bu teknolojiye teoride sahip olduklarını kabul etti, ancak prototipi geliştirdiklerini reddetti.
ABD: Uzaya yollanan bir Falcon 9 mekiği daha dünya üzerinde önceden belirlenmiş noktaya geri indirildi.
Üçüncü Dünya Savaşı müjdemizden (!) memnun kalmadınız mı? O zaman bu gelişme de gezegenden kaçış ihtimalimizle ilgili...
Uzay teknolojileri üreten Amerikan SpaceX firması bu yılın başında roketlerinden birini uzaya yollamış, sonrasında da roketi aynı şekilde aynı noktaya geri indirmeyi başarmıştı. SpaceX, bu başarıyı Falcon 9 roketi ile 18 Temmuz’da tekrarladı.
Bu ne anlama geliyor? Uzaya çıkıp, uydulara veya insanlı uzay üslerine kargo takviyesi yapabilen uzay mekikleri zaten mevcut. Ancak bunlar şekilleri ve hızları gereği sınırlı uzaklıklara ulaşabiliyorlar. Bu gidiş-dönüşü roketle yapabilmek demek, uzay üslerine çok daha kısa sürede kargo yollanabilmesi anlamına geliyor. Hattâ biraz daha hayal kuracak olursak; bir roketin istenen noktaya istenen pozisyonda inebiliyor olması, başka gezegenlere gidiş-dönüş yolculukları bile mümkün kılıyor!
ABD ufak ufak hazır belki. Peki biz "Abi şurdan Mars’a iki öğrenci uzatır mısın?" laflarına hazır mıyız?
ABD: Astronotlara DNA sekanslama ekipmanı yollandı.
Biraz da 'uzayda hayat var mı' sorusunu deşelim. Çünkü yanıtını kesin olarak almamıza çok kalmadı galiba, en azından NASA’nın bu davranışı bizde böyle bir şüphe uyandırdı!
Az evvel bahsettiğimiz SpaceX firmasının bir başka ürünü olan Dragon Uzay Mekiği’nden, bu mekiğin kargosundaki küçük ama önemli üç ayrıntıdan bahsediyoruz. Dragon, dünya yörüngesindeki Amerikan uzay istasyonunda görevli astronotlara kargo götürmek üzere 18 Temmuz’da havalandı. Mühimmattır, alet edevattır, birçok şey var tabii bu kargoda. Ancak yollanan 3 ekipman gerçekten dikkat çekici.
Birincisi; Phase Change Heat Exchanger, bir tür sıcaklık ayarlama cihazı. Bu cihaz, faz değişimlerinde dahi ortam ısısını kontrol altında tutabiliyor; gelecekteki uzay mekikleri için faydalı olacağı düşünülüyor.
İkincisi daha ilginç; üç boyutlu güneş pili. Şimdi de insanlığın uzay macerasının kısıtlı devam etmesinin en büyük sebebini hatırlayalım: Yolculuk için yetecek kadar fazla enerjiyi mekikte taşıyamamak. Yeni nesil bir güneş pilinin nasıl büyük bir gelişme olduğunu anladık mı?
Üçüncüsü kafamızdaki soru işaretlerini büyütüyor: DNA sekanslama ekipmanı. NASA, astronotların uzayda buldukları maddelerin üzerinde yaşama dair iz var mı yok mu kontrol etmeleri, varsa DNA haritalarını hemen çıkararak rapor etmeleri için, astronotlara mobil bir DNA sekanslayıcı yolladı. Astronotlar eskiden, buldukları maddeleri dünyaya yolluyor; bu DNA araştırmaları dünyada yürütülüyordu.
Sevgili NASA, nereden çıktı bu aciliyet? Neden astronotlar birden bire DNA sekanslayıcıya ihtiyaç duydular?
Kaynaklar: iflscience.com, theverge.com, cnet.com