Türkiye DEHAP'lı imama tazminat ödeyecek

AİHM, Türkiye’nin, kapatılan DEHAP Kongresi’nde yaptığı konuşma nedeniyle mahkum olan imam Abdülkerim Bingöl’e toplam 17 bin euroyu ödemesine hükmetti.

STRAZBURG (ANKA) – Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) yine mahkum oldu. AİHM, kapatılan DEHAP Kongresi’nde yaptığı konuşma nedeniyle mahkum olan imam Abdülkerim Bingöl’e tazminat ve mahkeme masrafları olmak üzere, toplam 17 bin Euro ödenmesine karar verdi.

Strazburg’da faaliyet gösteren AİHM, 2003 yılında DEHAP Kongresi’nde yaptığı ve “Kürt sorunu” konusunda devleti eleştirdiği konuşma nedeniyle, “toplumda ırkçı nefret ve düşmanlığı kışkırttığı” gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan imam Abdülkerim Bingöl’ün 2004 yılında yaptığı başvuru üzerine açılan davayı sonuçlandırdı.

Reklam
Reklam

Cezaevinde yedi ay kaldıktan sonra tahliye edilen ancak seçime katılmak üzere istifa ettiği imamlık görevine dönme talebinin reddedilen ve 2007 genel seçimlerine katılması da yasaklanan Bingöl’ün hakkındaki yargı kararının yanlış olduğu kanısına varan AİHM, Bingöl’ün konuşmasında sert eleştirilerde bulunsa da şiddeti teşvik etmediğini belirterek, kendisine verilen kamu hizmeti ve seçime katılma yasaklarını haksız buldu.

AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğüne ilişkin 10. maddesinin ihlal edildiği kararını vererek Türkiye’nin, Bingöl’e manevi tazminat olarak 15 bin, mahkeme masrafları olarak ise 2 bin Euro ödemesine hükmetti.(ANKA)