Türkiye doğalgazı dengelemeye çalışıyor

ANKARA (İHA) - Rusya'dan Batı Hattı yoluyla gelen doğalgazın tümüyle kesilmesinin ardından Türkiye'nin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için Yunanistan'a verdiği gaz miktarda kısıntıya gittiği öğrenildi.

Rusya'nın gazı kendisine çekmekle Ukrayna'yı, Ukrayna'nın da gaz sevkiyatını tümüyle kesmekle Rusya'yı suçlaması sürerken, Enerji Bakanlığı, büyük oranda eksilen gaz açığını dengelemek için yoğun mesai harcıyor. BOTAŞ'ın yaptığı kontratlara göre, Rusya'dan gelen Mavi Akım'dan yıllık 16 milyar metreküp ise Batı Hattı'ndan 14 milyar metreküp gaz gelmesi gerekirken, İran'dan 10 milyar metreküp, Azerbaycan'dan 6.6 milyar metreküp doğalgaz ithal edilmesi gerekiyor. Türkiye ayrıca, Nijerya'dan 1.2 milyar metreküp, Cezayir'den 4 milyar metreküp LNG alıyor. Bugün itibariyle Türkiye'ye Mavi Akım'dan günlük 48 milyon metreküp, İran'dan 15 milyon metreküp ve Azerbaycan'dan da 17 milyon metreküp doğalgaz geliyor. Bakan Güler dün, bu hafta 6 yeni LNG gemisinin Türkiye'ye geleceğini de bildirmişti.

Reklam
Reklam

Dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in direktifi doğrultusunda ilk önce doğalgazla çalışan santraller ikincil yakıtlara geçti. Doğalgaz yerine nafta ve fuel-oil kullanımına başlayan santrallerde, üretim maliyetlerinin de artması ve bunun da elektrik fiyatlarına yansıtılması bekleniyor.

BOTAŞ'tan alınan bilgiye göre, gaz kesintisinin 1 hafta kadar daha sürmesi durumunda, önceki yıllarda olduğu gibi doğalgazı ucuza alan ve bir sorun karşısında gazının ilk olarak kesileceği şeklinde kontrat yapılan 'kesintili tarife aboneleri'nin gazı kesilecek. Sıkıntının vatandaşa yansımasını istemeyen BOTAŞ, kesintili tarife abonelerinin ardından, diğer sanayi kuruluşlarının gazının kesilebileceğini bildirdi. Bu arada Türkiye'nin Yunanistan'a ihraç ettiği gaz miktarında da düşüş olduğu öğrenildi.
Öte yandan, Tuzgölü Yeraltı Doğalgaz Deposu'na henüz başlayamayan Türkiye'nin sıkıntılı dönemlerde devreye sokacağı iki tesisi bulunuyor. Bunlardan ilki toplam kapasitesi 1.6 milyar metreküp olan Silivri Yeraltı Doğalgaz deposu. Buradan günlük yaklaşık 15 milyon metreküp doğalgaz alınıyor. LNG'nin doğalgaza dönüştürüldüğü Aliağa'daki Egegaz Terminali'nden de günlük 18 milyon metreküp doğalgaz alınıyor. Her iki terminalin de günlük 1-2 milyon metreküp kapasite artırma imkanı bulunuyor. Yetkililere göre, Türkiye bir an önce Tuzgölü Yeraltı Doğalgaz Deposu ihale sürecini hızlandırmak ve depoyu devreye almak zorunda. Aksi halde, bağımlı olduğu doğalgazda benzer sıkıntıları yaşamaya devam edecek.

Reklam
Reklam