Türkiye E-Devlette Avrupa'lı komşularını geçti

ANKARA(ANKA) – Türkiye'nin bilgi teknolojileri alanında birçok gösterge açısından AB üyesi komşularından geri durumda bulunduğu, geçen yıllarda birçok ilerlemenin kaydedildiği "e-devlet" alanında ise komşularından ilerde olduğu bildirildi.

Küresel piyasalarda ülke riskleri, sektörler, şirketler hakkında raporlarıyla tanınan İngiliz kökenli şirket Business Monitor International (BMI) tarafından yayınlanan "Turkey Information Technology Report Q1 2009" adlı yayında Türkiye'deki bilgi teknolojilerinin durumu ele alındı. Uzun vadeli tahminlerde bulunulurken, aşağı yönlü risklere karşın, Türk IT (Bilgi Teknolojisi) piyasasının 2008 yılındaki 6.82 milyar dolar olan büyüklükten 2013 yılında 15.71 milyar dolara yükseleceği belirtildi. Türkiye'nin böylece bölgede bu alanda en hızlı büyüyen ülkelerden biri olacağı kaydedilen raporda, bilgisayar satışlarının ise 2008 yılının yarısında tüketici harcamalarını olumsuz etkileyen kredi sıkışması dolayısıyla yavaşladığı kaydedildi. Piyasaya düşük bilgisayar girişinin ve yükselen gelirlerin sektörü yukarı yönde tuttuğu bildirildi.

Reklam
Reklam

-E-DEVLETTE KOMŞULARI GEÇTİK-
BMI raporunda, "Türkiye, (IT alanında) birçok gösterge itibarıyla AB'li komşularından geri durumdadır, birçok gelişmenin sağlandığı e-devlet hariç" denildi. Türkiye'nin internet erişimi son derece düşük olan ülkeler arasında bulunduğu, hane başına düşen bilgisayar ve internet erişiminin AB ortalaması altında olduğu kaydedilen Rapora göre Türkiye'nin Avrupa ve Orta Doğu arasındaki staratejik "merkez" konumu, IT satıcıları için ülkenin sahip olduğu büyük piyasanın önemini ortaya koyuyor.

Bilgisayar yaygınlığı küresel ortalamanın altında olmasına karşın ülkenin büyük genç nüfusu, gelecekteki bilgisayar satışları için güçlü bir kaynak oluşturuyor.

Türkiye'nin özellikle Arap komşularıyla artan angajmanlarının bu alanda orta ve doğu Avrupa piyasalarından daha hızlı büyümesini sağlayacağı belirtildi.

Hükümetin 9 milyar dolarlık bir IT sektörü oluşturma hedefini güttüğü, bilgisayar sahipliği oranını yüzde 51, internet kullanımını yüzde 48 oranlarına çıkarmayı amaçladığı belirtilen raporda, bilgisayar penetrasyonu rakamının bugünkü yüzde 10 rakamından 2014'te yüzde 30'a çıkmasının olanaklı bulunduğu kaydedildi. Kişi başına IT harcamasının şimdiki 95 dolar düzeyinden 2013'te iki misline çıkacağı bildirilen raporda şu bilgiler verildi:

Reklam
Reklam

-E DEVLET PORTALI İKİ YILDA TAM ÇALIŞIR-
-Bir araştırmaya göre ilk ve orta öğretim okullarındaki bilgisayarların yüzde 40'ı eğitime entegre değil.
-E-devlet portalının tam işlevsel çalışmasının iki yıl alacağı tahmin ediliyor.
-Hükümet İstanbul'da bir Silikon Vadisi kurulmasına ilişkin ‘rüyasına' zemin hazırlama gayretlerine devam ediyor. 2008'in son çeyreğinde Devlet Planlama Teşkilatı 450 milyon YTL'yi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na IT merkez planı fizibilite çalışmaları kapsamında tahsis etti. Başbakan'a göre, IT'nin GSYİH'ya katkısı şimdi küçük ve hükümet sektöre daha fazla yatırım yapılmasını sağlamak anlamında bir IT park yatırımı yapma görüşünde.
-Bilgisayar alanında düşüşe karşın satıcılar hala Türkiye'yi önemli bir orta vadeli büyüme fırsatı olarak görüyor.
-Ağır ekonomik koşullar Software as a Service (SaaS – Bilgisayarlara program yüklemek yerine, aynı işlevi internet sitelerindeki uygulamaların görmesi) için yeni ivme oluşturabilir."

-BİLGİSAYARDA EN BÜYÜK ARTIŞLAR ANADOLU'DAN-
Deloitte'nin bir raporuna göre Türkiye'deki bilgisayar maliyetinin dünya ortalamasının üç katı olduğuna değinilen raporda, bilgisayarların kişi başına GSYİH'ya göre hala pahalı olduğu, bunun fiyatlar düştüğü taktirde büyüme için bir potansiyel sunduğu ifade edildi. Raporda, "Birkaç yıl önceye kadar bilgisayarlar için talep temelde İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük kentlerle sınırlıydı. Ancak şimdi, satışlarda en hızlı büyüme Anadolu'dan gelmektedir. Tahmin periyodumuzda en güçlü talebin dizüstü bilgisayarlar için olacağı beklenmektedir, ancak masa üstü bilgisayarlar iş ortamları için popüler olmayı sürdürecektir" denildi.

Reklam
Reklam

Türkiye'deki yazılım piyasasının 2008'deki 137 milyon dolar büyüklükten 2013 yılında 588 milyon dolar büyüklüğe ulaşacağının tahmin edildiği anlatılan raporda, bunun dünya ortalamasının iki misli olan yüzde 66 yasadışı yazılım kullanımının azaltılmasına da bağlı bulunduğu anlatıldı.

Rapora göre yazılım Türkiye'deki toplam IT harcamaları içinde yüzde 13-14'ü oluşturuyor, bazı piyasa oyuncuları SaaS modelini teşvik ediyor, bu model de Türkiye'de zemin kazanıyor.

-E-HAZIRLIK-
IT hizmetleri piyasasının, girişimler IT yatırımlarından elde ettiği değeri artırmak için daha sofistike bir destek arayışında olurken, 2008-2013 yılları arasında iki haneli büyüyeceği tahminine yer verilen çalışmada elektronik ekonomiye hazırlık konusunda şöyle denildi:

"-İnternet yaygınlığının BMI tarafından 2008 sonunda 15.5 milyon kullanıcının temsil ettiği yüzde 22 oranından, 2013'te 30 milyon kullanıcının temsil ettiği iki misline yükseleceği tahmin edilmektedir. Genişbant yaygınlığının 2008'deki yüzde 7.7 düzeyinden tahmin dönemi sonundaki yüzde 14.2'ye düzeyine ulaşacağı beklenmektedir. Son veriler Türkiye'nin e-ticaret işlemlerinin bir yılda ikiye katlandığını, 2006'daki 21.7 milyon işlemden 2007'de 54.1 milyon işleme yükseldiğine işaret ediyor." (ANKA)

Reklam
Reklam