Rengin Arslan
Ankara
Çoğunluğu Batı Afrika'da olmak üzere yaklaşık 4,500 kişinin ölümüne neden olan Ebola salgını nedeniyle Türkiye Sağlık Bakanlığı da çeşitli tedbirler alıyor.
Geçen hafta Nijerya'dan gelen ve kimliği açıklanmayan bir Türk Ebola şüphesiyle hastaneye kaldırılmıştı.
Bugün ise Almanya'da Birleşmiş Milletler'den bir sağlık çalışanı Ebola nedeniyle hayatını kaybetti.
Peki Sağlık Bakanlığı Ebola salgını tehlikesine karşı ne tür önlemler alıyor?
Sağlık Bakanlığı'na bağlı "Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü", uluslararası giriş noktalarında halk sağlığı acil eylem planları hazırlanıp, tatbikat yapıldığını; hastaların sevk edileceği referans hastaneler belirlendiğini belirtiyor.
BBC Türkçe'nin sorusu üzerine verilen yanıtta Müdürlük, yine uluslararası giriş noktalarına takviye sağlık personeli görevlendirdiği belirtiliyor. Alınan önlemler arasında salgın hastalığın görüldüğü yerden gelen kişilerin ali hekimleri tarafından 21 gün boyunca takibi yapıldığı söyleniyor.
Müdürlük verdiği bilgide, "Hizmetlerin yaygınlığını arttırmak için Seyahat Sağlığı Merkezi sayısının 32'den 43'e çıkarıldığını" belirtiyor.
THY'ye 'Ebola prosedürü'Sağlık Bakanlığı Türk Hava Yolları (THY) için de "Ebola Hastalığı Prosedürü" uyguluyor. Buna göre kabin ekibinin yüksek ateş, bulantı, kusma gibi hastalık belirtilerini gözlemlemeleri bekleniyor. Ayrıca uçakta birinci anons ile yolcuların müdürlük tarafından hazırlanan ve THY'nin kurumsal dergisi içinde bulunan Ebola bilgilendirme metnini okumaları talep edilmesi isteniyor.
THY için hazırlanan prosedür broşüründe şüpheli bir vaka ile karşılaşıldığında yapılması gerekenler de anlatılıyor.
Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Özlem Azap "İstanbul'daki şüpheli vakada basında göründüğü kadarıyla uygun önlemler alınmış gibi görünüyor. Sağlık Bakanlığı da yaklaşık bir ay önce bir genelgesi yayımlamıştı. Ancak henüz bir vaka görmediğimiz için, ne olur kestiremiyoruz” diyor.
Azap ayrıca, ilk vaka geldiği zaman bunun uzmanlar için çok önemli olduğunu ancak Türkiye özelinde halk sağlığı için bir tehdit olmadığını belirtiyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise bugün yaptığı açıklamada Ebola virüsüne yakalananlarda ölüm oranının yüzde 70'e çıktığını açıkladı. Daha önce bu oranın yüzde 50 civarında olduğu belirtiliyordu.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri HIV/AIDS'in ortaya çıkmasından bu yana Batı Afrika'daki Ebola salgını kadar büyük sağlık sorunu görülmediğini söylemişti.