Türkiye Ekonomisini Değerlendirme Paneli Düzenlendi

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Kampüsü’nde “Türkiye Ekonomisi: 2012 Değerlendirmesi ve 2013’den Beklentiler” konulu panel düzenlendi.Türkiye...

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Kampüsü’nde “Türkiye Ekonomisi: 2012 Değerlendirmesi ve 2013’den Beklentiler” konulu panel düzenlendi.

Türkiye ekonomisinin geçmiş yılının değerlendirmesinin yapılarak, gelecek yıla dair beklentilerin ele alındığı “Türkiye Ekonomisi: 2012 Değerlendirmesi ve 2013’den Beklentiler” konulu panel İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Kampüsü’nde gerçekleşti. Panelde ilk konuşmayı yapan İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Alkan, Türkiye ekonomisi ile ilgili bazı değerlendirmeler de bulundu. İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, geçen seneye ilişkin önemli bir performans göstergesi ile makro göstergeler ve güven indeksi yanında Türkiye’nin reytinginin ne olduğunun unutulmaması gerektiğini açıkladı.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE YATIRIM YAPILABİLİR STATÜSÜNDE

Prof. Dr. Ekren, “Özellikle Fitch Türkiye’yi yatırım yapılabilir ülke statüsüne getirdi. Önümüzdeki dönemde makro dengelerde bu istikrar devam ettiği sürece bir artış beklendiği zaten piyasalarda da bu şekilde yorumlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanının 29 Ocak’ta yaptığı bir röportajda piyasaya 3 tane 5 olarak yansıyan bir açıklama vardı. Büyüme oranı 5, enflasyon oranı 5, cari açık 5 olacaktır şeklinde bir açıklama. Dolayısıyla ekonomi yönetimi kurulundaki başkanın bu program içinde değerlendirmesini ilginç bulduğumu ifade ediyorum” diye konuştu.

MAKRO DENGELER ORTAK

Bir çok uluslararası kuruluşun da yakından izlediği IMF’nin Türkiye ile ilgili tahminlerini de paylaşan Rektör Prof. Dr. Ekren, “Büyüme oranı 3,5, yıllık enflasyon oranı 5,7, cari işlemler eksi 7,1, işsizlik oranı da 9,9 olarak belirtiliyor. Yine uluslar arası bir kuruluşun da beklentilerine baktığımız zaman Dünya Bankası’da büyüme oranını 4, devlet genel dengesini 1,8, cari açığı da eksi 8 olarak açıklıyor. Buradan şunu çıkartıyoruz. Hem IMF’de hem Dünya Bankası’nda ufak tefek değişiklikler yanında makro dengeler konusunda ortak bir yaklaşım var. Bu da muhtemelen önümüzdeki dönemde, bu yıl yaşanan sürecin bir dönem daha devam edeceğini, iç piyasada herhangi bir istikrarsızlık oluşmazsa bunun da üstünde beklenti ile korumamız gerektiğini ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Ekren, “Merkez Bankası beklenti anketi, piyasada özel sektöre sordukları sorulardan dengeledikleri bir yaklaşım. 12 ay sonra tüfenin 6,7, bankalararası döviz piyasası dolar kurunun 1,8298, cari işlemler dengesinin eksi 64 milyar dolar, GSYİH büyümesinin 4,8, Merkez Bankası’nın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 5,40 olacağını açıkladılar” dedi.

Panelde, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erdoğan Alkin’in moderatörlüğünde, LC Waikiki Mağazacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük Tecrübe Paylaşım ve Sürdürebilirlik, Anka Teknoloji Üniversitesi Hazar Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Dr. Cemil Ertem de konuşma yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: