'Türkiye Ekonomisinin Güvenilir Bir Liman Olmasını Başbakan Sağladı'

Gazeteci-yazar Süleyman Yaşar, Türkiye ekonomisinin güvenilir bir liman olmasını Başbakan Erdoğan'ın sağladığını söyledi. Yaşar, "ABD’de...

Gazeteci-yazar Süleyman Yaşar, Türkiye ekonomisinin güvenilir bir liman olmasını Başbakan Erdoğan'ın sağladığını söyledi. Yaşar, "ABD’de yaşanan konut kredi krizi tüm dünyaya yayıldı. Türkiye krizden etkilenmemesine rağmen İstanbul sermayesi IMF’den para alınıp kendilerine verilmesini ve bedelini daha önceki yıllarda olduğu gibi halkın ödemesini istedi. Erdoğan, buna karşı çıkarak izin vermedi." dedi.

Moral FM’de yayınlanan Sabah Gündemi programına Sabah Gazetesi yazarı Süleyman Yaşar ile Eski Ekonomi Bakanı Işın Çelebi katıldı. Programda Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Türkiye’nin 53 yıllık borç ilişkisinin bugün sona ermesi değerlendirildi. Yaşar, IMF’ye son taksit olan 421 milyon doların bugün ödenmesinin Türkiye için tarihi bir gün olduğunu söyledi. Yaşar, "1999’dan 2008’e kadar olan süre en uzun anlaşmanın yapıldığı süreydi." ifadesini kullanarak Türkiye’nin son beş yılda IMF’den bağımsız politikalarla yaptığı harcamalarda fakirlerden yana tavır alarak refah seviyesini arttırdığını kaydetti. Yaşar, sözlerine şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Türkiye’nin IMF’den kurtulmasının en önemli nedeni bağımsız ve kendi iç dinamikleriyle ekonomisini yönetmesidir. Bildiğiniz gibi ABD’de yaşanan konut kredi krizi tüm dünyaya yayıldı. O dönemde Türkiye’de bir sorun yokken bazı iş adamları IMF’den 35 milyar dolar alıp kendilerine verilmesini istedi. Erdoğan, bütçede açık olmadığını gördü. Fakat buna rağmen baskı yapıldı. Hatta hükümetin kendi kabinesinden olanlar dahi IMF’siz olmaz diyorlardı. Erdoğan, tüm IMF baskılara rağmen direndi ve karşı çıktı."

İstanbul sermayesinin krizden nemalanmak için daha önceki yıllarda olduğu gibi IMF’den para alınarak faizleri halka ödetmek istediğini belirten Yaşar, "IMF’den kurtuluşu Başbakan’ın tek başına verdiği bir karar olarak algılıyorum ben. Bu açıdan IMF hastanesinden çıkışa tek başına karar veren Erdoğan’dır. Bugün Türkiye ekonomisi güvenilir bir liman olmuşsa bu da Başbakan Erdoğan sayesindedir. Dünyanın o dönemdeki durumunu değerlendirirsek Başbakan Erdoğan’ın aldığı çok önemlidir." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"IMF POLİTİKALARI RESMEN İFLAS ETMİŞTİR"

Ekonomiden sorumlu eski Devlet Bakanı Işın Çelebi, IMF’nin kemer sıkmaya yönelik daraltıcı politikalarının yanlış olduğunun kabul edildiğini kaydederek "Tüm dünyada IMF politikasını uygulayan ülkeler daha da zor duruma düştüler. Bu yüzden IMF politikaları resmen iflas etmiştir. IMF bile kendi uyguladığı politikaları değiştirme kararı almıştır." şeklinde konuştu. Hükümeti IMF konusunda aldığı karardan dolayı kutladığını söyleyen Çelebi, "Türkiye kendi iktisat politikasını büyümeye yönelik yapmalıdır. Daraltıcı politikalar doğru değildir. IMF’siz Türkiye’nin yoluna devam etmesi doğrudur." yorumu yaptı. Çelebi, "Biz 1986 yılında rahmetli Özal döneminde IMF ile bağlantılarımızı sonlandırdık. Özal’ın büyük devrimleri IMF’siz uygulanmıştır. O dönemde öğrendiğimiz en önemli şey IMF politikalarının yanlış olduğudur." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: