"Türkiye emin ve güvenilir"

İSTANBUL (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 24 Aralık'ta AB Gıda Kurulu'nda Türkiye'nin beyaz et ve süt ürünleri ihracatına izin veren kararının çıktığı ve AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandığını belirterek, "Bu, Türkiye'nin emin ve güvenilir bir ülke konumunda olduğunu göstermektedir" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Kültürler Arası Diyalog Platformu tarafından Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen "Açlık ve Yoksulluk/Dinlerin Çözüm Önerileri" konulu toplantıya katıldı. Toplantıya çeşitli din temsilcileri UNICEF Türkiye Mili Komitesi Başkanı Prof. Dr. Talat Halman, Kültürler Arası Diyalog Platformu Başkanı Pof. Dr. Niyazi Öktemi, sunucu İkbal Gürpınar ve çok sayıda davetli katıldı.

Reklam
Reklam

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle tarımda da verim arttı; ancak açlık azalmadı. Bununla birlikte durumu iyi olan ülkelerde obezite ve şişmanlık gibi rahatsızlıklar ortaya çıktı. Dünyada zenginlik ve fakirlik, açlık ve tokluk hepsi birarada bulunmaktadır. Geçmişte zengin ve fakir ülkeler arasında yüzde 20 fark varken, şimdi bu fark yüzde 80'e ulaşmıştır. Dünyada 800 milyon üzerinde aç insan vardır. Her 3 saniyede bir, 1 insan açlıktan ölmektedir. Bu hem ülkenin yapısal durumu hem de coğrafi durumuyla ilgili bir durumdur. Bu konudaki ikinci bir boyutsa elde edilen gıdanın asıl haliyle tüketilemediğidir. Bu gıdaların işlenmesi dayanıklılığın artırılması nedeniyle kimyasal ilaçların kullanılmaktadır. Bunların sağlığa uygun şekilde işlenmesi amacıyla belli kuralların olması gerekmektedir. İşletilen ürünlerde kullanılan bu kimyasalların kuralara uygun olup olmaması önemlidir" dedi.

Açlık sorununun üretim ve gelir dağılımdaki dengesizlik, ihmal ve rekabetsiz bir ticaretin olması nedeniyle ortaya çıktığını belirten Eker, "Kimi ülkelerde de üretilen yapay bir şekilde fiyatları artırılmakta, fakir ülkeler bunları alamamaktadır. Bir ülkede açlar varsa hiçbir zaman toklar güvende olamaz. Bunu böyle bilmek gerekir. Açlıkla mücadele için aynı zamanda israfı önlemek gerekir. Zengin ve fakirin birbirine komşu olduğu bir çağdayız. Uluslararası alanda da bu vardır. Uluslararası komşuluğun sadece ticari birliktelikle değil, sosyal birliktelik de olması gerektirir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Basın mensuplarını sorularını cevaplayan Eker, kuş gribiyle ilgili "Kuş gribi sorunu zaten profesyonel işletmelerimizde yoktu. Köylümüzün kendi yetiştirdiği tavuklarda kırsalda böyle bir hastalık ortaya çıktı. Bununla ilgili mücadele devam ediyor. Biz oluşan görüntüleri olduğundan fazla göstermesek pek bir sorun çıkmayacaktır. Sizden bunu bekliyorum. Çünkü sizin de bildiğiniz gibi bütün sektörlerde rakiplerimiz var, turizmde de var. Dolayısıyla rakiplerimiz boş durmuyor. Bu meseleleri kullanıyor. Bu konuda hassas olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Bakan Eker, hükümetin basına gayet şeffaf davrandığını ifade ederek, "Basına gerekli bilgilerimizi verdik. Bunları yaparken de bilimsel verilerle ve uzman görüşleriyle yaptık. 24 Aralık günü AB Gıda Sağlığı Kurulu'nda Türkiye'den beyaz et ve süt ürünleri ihracat izni veren bir karar çıktı. Bu karar 2 hafta içinde AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu olay; Türkiye'de yapılan üretimlerin güvenli olduğu ve hijyenik ortamlarda üretildiğinin bir göstergesi. Bu, Türkiye'nin emin ve güvenilir bir ülke konumunda olduğunu göstermektedir. Eğer bu kuş gribiyle mücadelede başarılı olursak beyaz et satışında da başarılı olacağız ve bu sıkıntıları giderirsek daha olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam