Türkiye enerji naklinde bir numara olabilir

Uluslararası Enerji Ajansı Direktörü Dr. Fatih Birol, Türkiye'nin enerji naklinde dünyanın bir numaralı ülkesi olabileceğini söyledi.

NEW YORK (ANKA) -Kahraman Halisçelik Bildiriyor- Uluslararası Enerji Ajansı (International Energy Agency-İEA) Direktörü Dr. Fatih Birol, Türkiye’nin enerji kaynakları bakımından fakir bir ülke olduğunu, mutlaka nükleer enerjiye yönelmesi gerektiğini ve akıllı politikalar izlemeye devam etmesi durumunda da enerji naklinde dünyanın bir numaralı ülkesi olabileceğini söyledi.

Dr. Fatih Birol, ANKA’ya yaptığı açıklamada, Türkiye’nin enerji kaynakları bakımından fakir bir ülke olduğuna işaret ve ülkenin her geçen gün artan enerji ihtiyacına dikkat çekti. Birol, Türkiye’nin enerji konusunda atması gereken adımların da israftan kaçınma, nükleer ve yenilenebilir enerjiye yatarım olarak dile getirdi. Nükleer enerji konusunda Türkiye’nin daha fazla vakit kaybetmeden bir karar alması tavsiyesinde bulunan Birol, “Türkiye’de nükleer enerjiye ciddi olarak yatırım yapılmalı ve bu konuda zaman kaybedilmemeli. Türkiye son derece şeffaf bir şekilde en ileri teknolojileri sağlayan ve yine Türkiye’ye arz çeşitliliğini getirecek ülkelerle çalışıp en kısa zamanda güçlü bir şekilde nükleer enerjiye yatırım yapılmalı. Türkiye’nin enerji sisteminin ana sütunlarından birisinin mutlaka nükleer enerji olması gerekiyor” dedi.

Reklam
Reklam

-ANKARA'NIN DÜNYADA AĞIRLIĞI ARTACAK-

Türkiye’nin nükleer enerji santrallerini kurmaya yetecek teknolojisinin olmadığını ancak bunun aşılabilecek bir sorun olduğunu savunan Birol, Ankara’nın dünyada nükleer enerji teknolojisine sahip çok sayıda ülkeyle çalışarak bu sorunu aşabileceğini belirtti. Nükleer enerjinin karbondioksit çıkarmaması bakımından çevreye zarar vermediği konusuna da dikkat çeken Birol, “Ancak bazı çevreci arkadaşlar 'ya kaza olursa ne olur' diye soruları gündeme getiriyor. Evet, herhangi bir nükleer kazanın sonuçları çok kötü olur ancak dünyada bugün 400 tane nükleer santral var ve bunların tarihinde, geçtiğimiz 40 yıl içinde, yalnız bir kere ciddi anlamda kaza yaşandı” diye konuştu. Nükleer santrale sahip bir Türkiye’nin yalnızca enerji ihtiyacını karşılamakla kalmayacağı aktaran Dr. Fatih Birol, Ankara’nın hem bölgesindeki hem de dünyadaki ağırlığının artacağına vurguladı. Türkiye Enerji Naklinde Lider Olabilir Uluslararası Enerji Ajansı’nın (International Energy Agency-IEA) Direktörü Dr. Fatih Birol, Türkiye’nin akıllı politikalar izlemeye devam etmesi durumunda enerji naklinde dünyanın bir numaralı ülkesi olabileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

-TÜRKİYE DÜNYANIN GÜNDEMİNDEKİ ÜLKE OLDU -

Türkiye’nin bölgesinde giderek artan ağırlığı ve izlediği dış politika ile dünyanın gündeminde olan bir ülke olduğunu kaydeden Birol, Ankara’nın enerji konusundaki coğrafik durumunun hem avantajları hem de dezavantajları olduğunu kaydetti. “Doğalgaz ve petrol kaynaklarına yakın olmamız nedeniyle iyi bir bölgedeyiz. Aynı şekilde enerji kaynaklarının olduğu belalı bölgelerde bulunuyor olmamız da bizi sürekli bir takım sorunlarla burun buruna getiriyor ve dolayısıyla Türkiye’yi olumsuz etkiliyor” diyen Fatih Birol, Türkiye’nin bir şekilde aleyhine olan bu bölgesinde durumu yeni politikalarla lehine çevirmesi gerektiğini dile getirdi.

Günümüzde ABD ile Çin’in enerji tüketimindeki; Rusya’nın doğal gaz ve Suudi Arabistan’ın petrol üretimindeki konumlarının Türkiye’nin enerji ulaşımındaki konumuyla benzer olduğunu savunan Birol, “Türkiye enerjide dünyanın 5. gücü olabilir. Ancak bunun olabilmesi için bugün Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına yeni hatların eklenmesi lazım. Özellikle Nabucco gibi yeni enerji boru hatlarının hayata geçirilmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı. Türkiye’nin enerji alanında zengin komşularıyla ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini tavsiye eden Dr. Birol, İran ve Irak’ı bu konuda örnek gösterdi. İran’ın dünyaya dağıtılan enerjisinin naklinde Türkiye’nin rol üstlenebileceğini kaydeden IEA Direktörü Birol, Irak’ta Türkiye adına daha farklı bir politik rol çizdi. Birol, “Özellikle Irak, hem petrol hem de doğalgaz zengini bir ülke. Türkiye, Irak’ın enerjisini taşımakla kalmamalı, bu ülkenin enerji kaynaklarının üretiminde de yer almalı. Irak’ta enerji üretimi konusunda Türkiye’nin çok daha aktif rol oynaması gerektiğine inanıyorum” dedi.(ANKA)

Reklam
Reklam