Türkiye Enerji Zengini Değil

Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Nisan Ayı Olağan Toplantısı, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç’ın katılımıyla Kaya...

Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Nisan Ayı Olağan Toplantısı, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç’ın katılımıyla Kaya Termal Otel’de gerçekleşti.

Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin açılış konuşmasını gerçekleştirdiği toplantıda alternatif enerji kaynaklarının değerlendirilmesi ve başta elektrik olmak üzere enerji kaynaklarının etkin ve verimli konulması konuları ele alındı.

Yeşil Enerji ve Enerji Verimliliği Kanunu panelinin de gerçekleştiği toplantıda konuşan Enerji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındık, Türkiye’nin 50 milyon dolarlık enerji ithalatının büyük çoğunun elektriğe harcandığını belirterek, elektrik tüketimi konusunda hassas olunması çağrısında bulundu.

Reklam
Reklam

Fındık, ekmeğe duyulan saygının elektriğe karşı da duyulması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu: ‘Yerli ve yenilenebilir tüm enerji kaynakları iyi değerlendirmeliyiz. 50 milyon dolarlık enerji ithalatının büyük çoğunluğunu elektriğe harcıyoruz. Yeraltı suyu, rüzgar, güneşten neyimiz varsa yararlanmak ve enerjiye dönüştürmek zorundayız. Unutmayalım ki şu an yaptığımız elektrik de bir nimettir. Medeniyetimizden gelen ekmeğe karşı duyduğumuz bu saygıyı bu alanda kullanmalıyız. Tasarrufu gerçekleştirirsek büyürüz. Elektrik üretmek ve evleri ısıtmak için çaba sarfederken, pencereleri açıp har vurup harman savurmanın kimseye faydası olmaz."

Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı Yaşar Bahçeci, ekolojik dengenin ve çevrenin korunması konularında herkese önemli görevler düştüğünü belirtti.

Aynı zamanda Kırşehir Belediye Başkanı olan Yaşar Bahçeci de, kaynakların nasıl korunacağı ile ilgili kanunların yeni çıkan Bütünşehir Yasası ile revise edilmesi gerektiğine vurgu yapan Bahçeci, ‘5686 sayılı kanunla çalıştay yapmıştık. Çıkan sonuçlarla kanunda yapılması gereken değişiklikler önemli ölçüde tamamlanmıştı, ancak yeni bütünşehir yasası ile revise edilmesi gerekiyordu. Kaynakların nasıl korunacağı, yeni oluşacak sıkıntıların neler olduğuna dair çalışmamızı Enerji Bakanımıza takdim edeceğiz’ dedi.

Reklam
Reklam

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç da, tüketime sunulan enerji kaynaklarının verimli kullanılmasının önemine dikkat çekerek, alternatif enerji kaynaklarının çeşitliliğinin artırılması gerektiğini kaydetti.

Vali Kıraç, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının giderek arttığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Enerji ihtiyacımızın büyük çoğunluğunu halen fosil yakıtlardan karşılıyoruz. Dolayısıyla alternatif enerji kaynaklarını kullanmak zorundayız. Tüketime sunulan enerjinin verimli kullanılması önemli. Enerjideki kaynaklardaki çeşitliliğin artırılması gerekiyor. Değerlendirilmeyi bekleyen zengin doğal kaynaklara sahibiz. Jeotermal, rüzgar, güneş gibi çevre dostu kaynaklara sahip olma konusunda şanslıyız.’

İzmir’in yenilenebilir enerji kaynakları alanında da zengin olduğunu ve bu kaynakları en iyi kullanan kentler arasında da ilk sırayı aldığını dile getiren Vali Kıraç, sözlerini şöyle tamamladı: "İzmir yenilenebilir enerji kaynakları bakımından en zengin ve bu kaynakları iyi kullanan kentlerimizden birisi. Balçova jeotermal kaynağı işlettiğimiz bir sistemle yürütüyoruz. Tüm ilçelerimizde termal kaynaklarımız var. Rüzgar enerji potansiyelinin yüzde 30’u bizim bölgemizde. Yılın 300 günü güneşli geçen bölgemizde solar enerji hakkında üniversitelerle büyük bir çalışma içindeyiz."

Reklam
Reklam

Açılış konuşmalarının ardından ‘Yeşil Enerji-Isı Pompaları-Uygulama Örnekleri ve Enerji Verimliliği’ konulu panele geçildi. Panelde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Murat Bayram, Lars Hovgaard Nielsen, Jacob Hansen Kamstrup, Levent İme, Prof. Dr. Birol Kılkış sunum yaptı. Toplantıya AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait de katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz